menu

UHasselt SEE


Universiteit Hasselt School of Expert Education

Cleantech Community Limburg

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

CLEANTECH COMMUNITY LIMBURG

Een initiatief van provincie Limburg, GreenVille en UHasselt SEE

Onder impuls van gouverneur Herman Reynders verenigt Cleantech Community Limburg beleid, wetenschap en bedrijfsleven. De community werd opgericht om Limburgse bedrijven en KMO’s te informeren, sensibiliseren, motiveren en assisteren bij de toepassing van ‘clean technologies’ (cleantech) in hun organisatie.

Om de 3 maanden organiseren we een “Cleantech Community Limburg dag” met telkens een topoverleg in de ambtswoning van de gouverneur, een academische sessie voor studenten bij Universiteit Hasselt en een netwerkmeeting voor professionals in Greenville.

Na de werklunch bij de gouverneur organiseert Universiteit Hasselt een studentencollege zodat ook onze "bedrijfsleiders van morgen" rechtstreeks les krijgen van deze experts. In de vooravond is het dan aan Greenville – center of cleantech – om professionals te verzamelen voor een lezing. Ze krijgen daarbij technische en economische informatie uit de eerste hand. Tenslotte komen er telkens ook enkele Limburgse bedrijfscases aan bod.

Bekijk hier alvast de videoverslagen van de vorige lezingen >

 Cleantech Community Limburg presenteert

Het klimaat doet de economie draaien
Met Ignace Schops (LIVE) en Jill Peeters (VIDEOBOODSCHAP)

Klimaatakkoord Parijs
Iedereen herinnert zich december 2015. Het beeld van de Franse president Hollande die, na de aanslagen in Parijs, terugblikt op een succesvolle klimaatconferentie. Op 22 april 2016, de internationale dag van de aarde,  wordt de klimaatovereenkomst in New York gedurende 1 jaar voorgelegd ter ondertekening. De overeenkomst wordt van kracht als 55 landen die samen 55% van alle emissies vertegenwoordigen getekend hebben. Maar wat werd er precies afgesproken? Wat betekent dit voor Europa? Voor België?  Voor Limburg? Cleantech Community Limburg vraagt dit aan Ignace Schops en aan Jill Peeters.

Ignace Schops
Ignace Schops (°1964) is een Limburger en won in 2008 de Goldmanprijs, beter bekend als de groene Nobelprijs. In eigen provincie is hij ook gekend als directeur van het Regionaal Landschap Hoge Kempen en bezieler van het Nationaal Park. Ignace Schops is ook lid van het Climate Leadership Corps van Al Gore en is  biodiversiteitsambassadeur van het Europees Parlement. Naast alle internationale erkenning kreeg hij ook nationale onderscheidingen zoals het Gulden Spoor en Ambassadeur voor duurzaam toerisme. En niet onbelangrijk: hij is een zeer goed spreker.

Jill Peeters
Jill Peeters (°1975) studeerde geografie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Sinds 2000 is de aan de slag bij VTM als weervrouw en werkte ze aan verschillende TV programma’s. Ze is mogelijk minder bekend als auteur, maar heeft toch al verschillende boeken geschreven zoals “Jill doet het WEER”, "Onze planeet wordt heet!" en "Global warming bij ons". In 2014 bracht Jill Peeters een boek uit over de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering: "40 graden in de schaduw". Het is in haar rol van klimaatexpert dat Jill Peeters een videobijdrage zal leveren aan de avond.

Limburgse cases
Zoals steeds zetten we ook ditmaal 3 Limburgse cases in de spotlights. Limburgers waarvoor klimaat en economie niet tegenstrijdig zijn en die kunnen getuigen met inspirerende voorbeelden. 

 

PROGRAMMA

19u00  Onthaal door Alain Yzermans, voorzitter van GreenVille en burgemeester van Houthalen-Helchteren

19u10  Videoboodschap Jill Peeters

19u20  Het klimaatakkoord van Parijs door Ignace Schops

20u20  Panelgesprek met Limburgse cases

20u50  Slotwoord

21u00 Netwerkdrink

 

INSCHRIJVEN

Inschrijven is gratis maar wel verplicht via het online inschrijvingsformulier.

U kan zich inschrijven tot 19 april.

 

PRAKTISCH INFO

Datum & tijdstip: donderdag 21 april van 19:00 tot 21:00 uur

Locatie: Universiteit Hasselt | Campus Hasselt | Martelarenlaan 42 | B-3500 Hasselt

 

PARTNERS

 


Cleantech Community Limburg nodigt uit: Pieter Kromwijk, Véronique Houben en Kris Asnong

Cleantech in bouwen en wonen: stand van zaken

Deze activiteit is bijzonder geschikt voor architecten, aannemers, installateurs, specialisten in bouw en ruimtelijke ordening, product designers, marketing managers, productieverantwoordelijken, plant managers, logistiek managers, milieucoördinatoren, preventieadviseurs, facility managers … en uiteraard journalisten, cleantech ambassadeurs en innovatieve ondernemers !
 

AUT-ARK, ZELFDRIJVEND BETON EN UNITS VOOR VREEMDELINGEN

Pieter Kromwijk is een Nederlands landschapsarchitect en ontwerper van AUT-ARK: een woning die zelfvoorzienend is inzake energie en die drijft op … beton. Als antwoord op de instroom van migranten werden de AUT-ARK recent omgebouwd tot tijdelijke recycleerbare woonunits. In Limburg werkt Pieter Kromwijk samen met De Gregorio & Partners uit Tongeren.
  
 
AIRDECK MAAKT STRATEGISCHE KEUZES
Véronique Houben, CEO van Airdeck Building Concepts, installeert slimme gebouwstructuren voor techniek intensieve gebouwen zoals ziekenhuizen en laboratoria. Ze studeerde marketing en bedrijfseconomie en deed veel ervaring op in het familiaal bouwbedrijf.

Recent maakte Airdeck enkele strategische keuzes om de perceptie van het bedrijf en het product bij te stellen. Een mooi voorbeeld van hoe je slim kan omgaan met de status van een jong, innovatief bedrijf.
 
 
DUBOLIMBURG: TRENDS BOUWINNOVATIE 2016 EN DAGELIJKSE PRAKTIJK
Kris Asnong is burgerlijk ingenieur-architect en bijna 8 jaar coördinator van DUBOlimburg. DUBO is een vzw die mee uitvoering geeft aan het provinciaal beleid samen met diverse partners. Kris Asnong weet perfect wat innovatie in de bouw op het vlak van hernieuwbare energie en grondstoffen betekent. Zij spot voor ons de trends van Bouwinnovatie 2016. Deze beurs start haar 34e editie op 29 januari in de Grenslandhallen.
 


Programma

19:00 uur

onthaal door Alain Yzermans, voorzitter van Greenville NV en burgemeester van Houthalen-Helchteren

19:10 uur

voorstelling AUT-ARK door Pieter Kromwijk video (25 minuten)
toelichting met moderator Philip Hilven interactie en vragen uit het publiek

20:15 uur

strategische oefening Airdeck door Véronique Houben korte presentatie van het bedrijf en het product
conclusies met moderator Werner Couck interactie en vragen uit het publiek

20:35 uur

trends Bouwinnovatie 2016 en dagelijkse realiteit door Kris Asnong
korte presentatie van DUBOLimburg en trends op Bouwinnovatie
conclusies met moderator Werner Couck interactie en vragen uit het publiek

20:55 uur

oproep project "Milieu-winst voor KMO's" voor milieucoördinatoren
door VOKA - KvK Limburg, GreenVille en provincie Limburg

21:00 uur

netwerkdrink

 

Praktische info

Datum & tijdstip: 26 jan 2016 19.00 uur - 21.00 uur

Locatie: GreenVille (mijngebouw), Centrum-Zuid 1111 (gps adres: Pastorijstraat), 3530 Houthalen-HelchterenInschrijven

Wie wenst deel te nemen, kan online inschrijven, voor dinsdag 19 januari 2016. Inschrijven is GRATIS, maar wel verplicht. Deelname geldt als bijscholing voor Milieucoördinatoren.

 

Partners

 


Cleantech Community Limburg bezoekt Kopenhagen op 19 en 20 oktober 2015

Bekijk hier de uitzending van TV Limburg >

Bijzonder geschikt voor professionelen uit het bedrijfsleven, openbare besturen en kennisinstellingen met focus op groene energie, mobiliteit en afvalmanagement.

Kopenhagen is ambitieus en wil in 2025 de eerste CO2-neutrale hoofdstad van Europa zijn. Om deze doelstelling te halen zijn de afgelopen jaren tal van maatregelen ingevoerd. De zware industrie is uit de binnenstad verdwenen met als resultaat een verbetering van de luchtkwaliteit en een haven die tot de schoonste ter wereld behoort. Het fietsroutenetwerk is uitgebreid waardoor 45% van de 1 miljoen Kopenhagenaars dagelijks de fiets naar het werk neemt. Verder is de Deense hoofdstad wereldleider in schone technologie, is het aanbod aan biovoeding erg uitgebreid, kennen elektrische auto's een lagere belasting en wordt recycling financieel beloond.

Om al deze initiatieven goed te begrijpen en inspiratie op te doen, gaat Cleantech Community Limburg ter plaatse een kijkje nemen. Samen met "State of Green", een overheidsinstantie in Kopenhagen met als opdracht Denemarken tegen 2050 onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen, werd een uniek programma opgesteld met bijzondere locaties en prominente sprekers.

De reis start zondagavond 18 oktober met een vlucht van Eindhoven naar Kopenhagen. Er wordt een shuttlebus ingelegd vanuit Hasselt met enkele tussenstops richting Eindhoven.

Op maandag 19 oktober brengen we een bezoek aan het Europees Milieuagentschap met oa de Vlaamse directeur Hans Bruyninckx. Daarna volgt een lunch in het House of Green, het bezoekerscentrum en thuisbasis van het State of Green. In de namiddag bezoeken we Vestforbrænding. Deze verwerkingsinstallatie is in handen van de gemeenten en streeft ernaar zoveel mogelijk afval te recycleren. De niet-recycleerbare fractie wordt verbrand en de installatie is aangesloten op een warmtenet dat 98% van de huizen in Kopenhagen verwarmt. 's Avonds biedt de Belgische Ambassadeur, de heer Pol De Witte, de eerste 30 inschrijvers een buffet aan in zijn residentie.

Op dinsdag 20 oktober ontmoeten we Clean Cluster Denmark, een federatie met meer dan 170 leden actief op het vlak van schone technologie. De stad Kopenhagen licht tijdens de lunch hun groen mobiliteitsbeleid toe. In de namiddag deelt de Danisch Energy Agency haar ervaringen, gevolgd door een rondvaart met een vertegenwoordiger van de Deense windsector naar het Middelgrunden windpark. 's Avonds is de terugvlucht naar Eindhoven met aansluitend een shuttlebus naar Hasselt.

Programma

Zondag 18 oktober 2015

17.00u Shuttlebus Hasselt – Eindhoven
19.55u Vertrek vlucht HV 5961
21.20u Aankomst Kopenhagen en vervoer naar hotel

Maandag 19 oktober 2015

08.30u Ontbijt
09.00u Vertrek hotel
09.30u Bezoek Europees Milieuagentschap met oa. Directeur Hans Bruyninckx
12.00u Bezoek House of Green & State of Green (met lunch)
14.30u Bezoek Vestforbrænding
17.00u Hotel
19.30u Buffet in de residentie van Ambassadeur Pol De Witte (voor de eerste 30 inschrijvers)

Dinsdag 20 oktober 2015

08.00u Ontbijt
08.30u Vertrek hotel
09.00u Toelichting Clean Cluster Denmark
10.30u Bezoek stad Kopenhagen met focus op groen mobiliteitsbeleid (met lunch)
13.30u Toelichting Danish Energy Agency
15.00u Rondvaart naar Middelgrunden Windfarm met een vertegenwoordiger van de Deense windsector
17.00u Hotel
21.40u Vertrek vlucht HV 5962
23.05u Aankomst in Eindhoven
23.30u Shuttlebus Eindhoven – Hasselt

Inschrijven

De deelnameprijs bedraagt 550 euro excl. btw (665,50 euro incl. btw). Deze kost is inclusief shuttlebus, vluchten, hotel, ontbijt, lunch op 19 en 20 oktober, verplaatsingen in Kopenhagen en rondvaart naar de Middelgrunden Windfarm. Andere kosten zijn voor eigen rekening.

Wie wenst deel te nemen, kan online inschrijven**.

Na inschrijven ontvangt u automatisch een mail met de overschrijvingsgegevens. Uw inschrijving is pas definitief na betaling van de deelnameprijs van 550 euro excl. btw (665,50 euro incl. btw). Uw betaling moet gestort zijn voor woensdag 16 september 2015 anders wordt uw plaats beschikbaar gesteld aan personen op de wachtlijst. Annulering van de inschrijving is kosteloos tot en met 15 september 2015. Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 40 personen.

Deelname geldt als bijscholing voor Milieucoördinatoren.

** Via het inschrijvingsformulier worden naast uw professionele gegevens ook uw persoonlijke gegevens opgevraagd. Wij geven deze gegevens enkel door aan de luchtvaartmaatschappij voor uw boarding documenten.

 

Partners

 


Cleantech Community Limburg bezoekt Learning Factory in Luxemburg op 1 juni 2015

Samenkomst GreenVille (mijngebouw) - Centrum-Zuid 1111 (gps adres: Pastorijstraat) - 3530 Houthalen-Helchteren

Met tussenstop en lunch in de vernieuwde industriële site van Belval (Luxemburg)

Bijzonder geschikt voor bedrijfsleiders, plant managers, ingenieurs, procesoperators, teammanagers, energieverantwoordelijke, milieucoördinatoren, docenten, studenten, … met interesse op het vlak van energie-efficiëntie en procestechnologie.

ArcelorMittal, Schneider Electric, Enovos, Creos en Sudstrom hebben in Luxemburg samen de “Learning Factory” opgestart. Centraal staat “learning by doing” waarbij bedrijven en kenniscentra praktische opleidingen kunnen volgen met focus op energie efficiëntie en procestechnologie.

De “Learning Factory” is een mini-fabriek waar industriële processen in real-time gesimuleerd worden. Het trainingscentrum is uitgerust met echte machines en de best beschikbare technische apparatuur. De meeste opleidingen duren enkele dagen maar er worden ook langere sessies georganiseerd steeds op maat van grote bedrijven en kleine KMO’s. De meeste opleidingen focussen op energie efficiëntie, het leren werken met nieuwe technologie en Six Sigma procesoptimalisatie. Het eindproduct van het demo-proces is verfrissend en lekker: ice-tea!

Het bezoek maakt een tussenstop in de industriële site van Belval. Ter plaatse beklimmen we met een gids het hoogste platform van de oude ijzersmelter en hebben we een mooi uitzicht op de vernieuwde site. Na een korte lunch vertrekken we naar de Learning Factory.

Programma

 • 08.00u: Samenkomst in GreenVille te Houthalen-Helchteren (Centrum-Zuid 1111, gps-adres: Pastorijstraat)
 • 08.05u: Vertrek bus*
 • 11.00u: Aankomst in Belval
 • 12.15u: Korte rondleiding met gids en lunch
 • 13.15u: Vertrek naar Learning Factory (Esch-sur-Alzette)
 • 13.30u: Bezoek Learning Facory
  • 1u presentatie met vragen over Learning Factory
  • 1u toelichting over energie-efficiëntie aan de productielijn
  • 1u toelichting over Six Sigma aan de productielijn
 • 17.00u Vertrek bus (met broodjes) *
 • 20.00u Aankomst GreenVille in Houthalen-Helchteren~

* In de bus worden “business dates” georganiseerd en bestaat de mogelijkheid tot het toelichten van een nieuw product of dienst dat verband houdt met CLEANTECH. Inschrijvers ontvangen hierover meer info. In ruil voor de gratis deelname wordt aan de deelnemers gevraagd hier actief aan deel te nemen.

 

Inschrijven

Wie wenst deel te nemen, kan online inschrijven via onderstaande link, voor woensdag 20 mei 2015.
Inschrijven is GRATIS, maar wel verplicht. Er wordt een no-show-fee aangerekend van 100 euro excl. btw per persoon.

Deelname geldt als bijscholing voor Milieucoördinatoren.

 

Thomas Rau | Internationaal architect met visie | Renovatie en stedelijke inbreiding: casus Brummen en Alliander

Thomas Rau studeerde architectuur aan de RWTH Aken en werkt sinds 1990 als architect in Amsterdam waar hij het architectenbureau RAU oprichtte. Hij werd in Nederland uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2013 en ontving een award voor zijn inzet om duurzame architectuur te promoten. Thomas Rau geeft lezingen in binnen- en buitenland en staat bekend als een zeer inspirerend spreker.

Bij zijn bezoek aan Limburg op 21 april 2015 focust hij op renovatie en stedelijke inbreiding waarbij de projecten Brummen en Alliander aan bod komen. Voor het vernieuwde gemeentehuis van Brummen (NL) vertrok RAU van een monumentale villa en koppelde efficiënt energie-, materiaal- en ruimtegebruik aan moderne architectuur. Brummen won hiervoor een prestigieuze landelijke architectuurprijs. Voor netwerkbedrijf Alliander werd op bedrijventerrein Nieuwgraaf in Duiven (NL) een uniek kantoorgebouw gerealiseerd. Vertrekkend van vijf bestaande gebouwen werd in co-creatie met de 1.500 personeelsleden van Alliander een overkapping ontworpen met een zwevend dak. Het complex voorziet niet enkel in de eigen energiebehoefte maar levert ook energie aan de omgeving. Bij de bouw van het complex werden grondstoffen en materialen hergebruikt.

Naast een terugblik op deze twee prachtige projecten, geeft Thomas Rau ook zijn visie op de toekomst van architectuur. 

Programma

 • 19.00u: Verwelkoming door Alain Yzermans, voorzitter GreenVille NV
 • 19.05u: Lezing door architect Thomas Rau over renovatie en stedelijke inbreiding
 • 20.05u: Vragen
 • 20.20u: Getuigenissen Limburgse bedrijven
 • 20.45u: Slotwoord door gouverneur Herman Reynders, voorzitter van Cleantech Antenne Limburg
 • 21.00u: Receptie

Inschrijven

Inschrijven is GRATIS, maar online inschrijven is wel verplicht voor maandag 13 april 2015.

Deelname geldt als bijscholing voor Milieucoördinatoren.


 
Praktisch

Dinsdag 21 april 2015 van 19.00-21.00 uur.

GreenVille (mijngebouw)
Centrum-Zuid 1111 (gps adres: Pastorijstraat)
3530 Houthalen-Helchteren


 

Partners

 

 

Vanthielen & Vanthielen | Economie & Ecologie | Case: SOS Noordpool

Cleantech Community Limburg en Continéo – de vernieuwde alumniwerking van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van de Universiteit Hasselt – bieden u een unieke duolezing op dinsdag 3 februari 2015 door Vanthielen en Vanthielen. Professor (internationale) economie Walter Vanthielen was decennia lang een begrip aan de UHasselt.

Internationale handelspolitiek, financiële markten, en milieueconomie zijn enkele van zijn favoriete thema’s. Dochter Francesca deelt zijn fascinatie voor economie en vulde recent haar diploma TEW aan met een master Vergelijkende en Internationale Politiek. In haar masterproef focuste ze o.a. op het statuut van de Noordpool, een schijnbaar rustig oord van sneeuw en ijs. Maar schijn bedriegt, want op en rond de Noordpool liggen ook enorme olie- en gasvoorraden. Door de opwarming van de aarde smelt steeds meer ijs waardoor het voor oliemaatschappijen mogelijk wordt deze voorraden aan te boren. De eerste stappen zijn gezet. Shell en Gazprom hebben contracten voor testboringen. Maar met de grillige natuur en weersomstandigheden in het noordelijke gebied lijkt een volgende natuurramp alleen een kwestie van tijd. Net als de Zuidpool zou daarom ook de Noordpool het statuut van een wereldreservaat moeten krijgen.

In deze unieke duolezing start Prof. Vanthielen met enkele kritische blikken voor- en achteruit wat betreft de huidige wereldpolitiek. Welke economische modellen voorspellen wat we vandaag zien? En van daaruit geeft hij de opstap aan Francesca die u warm maakt voor de goede klimaatzaak.

 

Programma

 • 19.00u: Verwelkoming door Alain Yzermans, voorzitter GreenVille NV en UHasselt alumnus handelsingenieur 1989
 • 19.05u: Inleiding door Prof. dr. em. Walter Vanthielen
 • 19.30u: SOS Noordpool door Francesca Vanthielen
 • 20.50u: Slotwoord door de heer gouverneur Herman Reynders, voorzitter Cleantech Antenne Limburg en UHasselt alumnus handelsingenieur 1980
 • 21.00u: Receptie

 

Inschrijven

Inschrijven is GRATIS, maar online inschrijven is wel verplicht voor maandag 26 januari 2015.

Deelname geldt als bijscholing voor Milieucoördinatoren.

 

Praktisch

Dinsdag 3 februari 2015 van 19.00u – 21.00u

GreenVille (mijngebouw)
Centrum-Zuid 1111
(gps adres: Pastorijstraat)
3530 Houthalen-Helchteren

 

Partners

 

 

 


Prof. dr. Frank Boons | Bedrijventerrein als ecosysteem: wat werkt?

Hoe kunnen bedrijven samenwerken binnen een ecosysteem? Deze industriële symbiose – de uitwisseling van reststromen (materialen/energie) tussen ondernemingen – maakt afval en grondstof tot synoniemen. Vandaag lijkt deze samenwerking zinvoller dan ooit. Maar hoe kunnen we tot zo’n circulaire economie komen? Wie moeten we betrekken? Hoe kunnen we een gunstige setting creëren?
 
Door hun maakbaarheid zijn bedrijventerreinen ideaal om de nodige infrastructuur en netwerken uit te bouwen. Nieuwe terreinen worden ontwikkeld en bestaande worden voortdurend heringericht. Dus de vraag is: wat werkt?
 
Prof. dr. Frank Boons (Erasmus Universiteit Rotterdam) is expert in deze materie en analyseert systemen achter succesvolle bedrijventerreinen.  Hij bespreekt inspirerende voorbeelden met aandacht voor kansen voor Limburgse ondernemers.

 

Programma

19.00u Verwelkoming door de heer Alain Yzermans, voorzitter van GreenVille NV
19.05u Toelichting de heer Prof. dr. Frank Boons
20.05u Vragen
20.20u

Getuigenissen Limburgse bedrijven:

 • Stefan Carmans – zaakvoerder – Carmans NV (grondreiniging)
 • Martine Meuws – directeur – Glas Recycling Lummen NV
 • Bart De Smedt – sustainabilty manager – Quares NV (bedrijventerreinenmanagement)
20.50u Slotwoord door de heer gouverneur Herman Reynders, voorzitter Cleantech Antenne Limburg
21.00u Receptie


 

Inschrijven

Wie wenst deel te nemen, kan online inschrijven, voor maandag 13 oktober 2014.
Inschrijven is GRATIS, maar wel verplicht.

Deelname geldt als bijscholing voor Milieucoördinatoren.


 
 
Praktisch

20 oktober 2014
19.00u – 21.00u

GreenVille (mijngebouw)
Centrum-Zuid 1111
(gps adres: Pastorijstraat)

 

Fotoverslag

Bekijk hier de foto's van de lezing >

 

Partners 

 

 


Bezoek aan BMW Leipzig


In het kader van Cleantech Community Limburg wordt er een bezoek gebracht aan BMW Leipzig productiesite elektrische i3 en i8 op 13 juni 2014.


Programma

07.00u: vertrek bus GreenVille
08.30u: vlucht Maastricht - Leipzig
10.00u: welkomstwoord, presentaties cleantech visie BMW, BMWi en de productiesite
12.30u: lunch
14.00u: bezoek productiesite
16.00u: vragenuurtje, netwerkreceptie
18.00u: vlucht Leipzig – Maastricht
20.30u: aankomst bus in GreenVille

 

Doelgroep

Professionelen met interesse op het vlak van groene mobiliteit


Kostprijs

250 euro per persoon exclusief BTW * (inclusief bus, vlucht, lunch en deelnemersmap)

* Prijs is laag door tussenkomst van de provincie Limburg (LSM), TTC, BMW i-team Bornem en groep BMW van Osch Hasselt
* Minimaal 30 deelnemers nodig om het bezoek te laten doorgaan
* CO2-uitstoot airmiles worden gecompenseerd

 

Inschrijven

U kan zich inschrijven voor 1 juni door een mail te sturen naar Mevr. Manon Huet (m.huet@greenville.be of  011 397280).

Vervolgens krijgt u een bevestiging en een factuur. Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 40 personen.  Wees er snel bij!

 

Verslag

Lees hier het verslag van het bezoek aan BMW Leipzig >

Bekijk hier het videoverslag >

 


IKEA Belgium over haar ambitieuze groepsstrategie “People, Planet, Positive”

Iedereen kent IKEA. Met 303 winkels in 26 landen, een jaarlijkse verkoop van 28 miljard euro en 135.000 medewerkers is IKEA uitgegroeid tot een wereldspeler.

Maar de 9.500 producten, 212 miljoen brochures, 1.046 leveranciers en 684 miljoen bezoekers zorgen voor een grote voetafdruk. Met 530.000 zonnepanelen, 137 eigen windturbines, de grootschalige introductie van LED-verlichting en het gebruik van FSC-gelabeld hout werden reeds belangrijke stappen gezet.

Om haar voetafdruk doorlopend te beperken, heeft IKEA een ambitieuze strategie uitgewerkt onder de naam "People & Planet Positive", gebaseerd op het principe 'Think Globally, Act Locally'.

Deze strategie wordt toegelicht door mevrouw Caroline Gastaud, Sustainability Manager, en de heer Rick Kaper, Manager van het IKEA distributiecentrum te Genk.

Algemene visie, maar ook marketing komen zeker aan bod in deze integrale benadering: People & Planet Positive. Speciaal voor de Cleantech Community Limburg worden ook de praktische aanpak en een concrete lokale business case besproken.

 

Programma

19.00u Verwelkoming door de heer Alain Yzermans, voorzitter van GreenVille NV
19.05u Toelichting IKEA Belgium (in het Engels) door mevrouw Caroline Gastaud, Sustainability Manager
19.45u Toelichting door de heer Rick Kaper, Manager van het IKEA distributiecentrum te Genk
20.05u Vragen
20.20u Getuigenissen Limburgse bedrijven
20.50u Slotwoord door de heer gouverneur Herman Reynders, voorzitter van de Limburgse Cleantech Antenne
21.00u Receptie

 

Inschrijven

Wie wenst deel te nemen, kan online inschrijven, voor vrijdag 14 maart 2014.
Inschrijven is GRATIS, maar wel verplicht. Deelname geldt als bijscholing voor Milieucoördinatoren.

 

 

Praktisch

Donderdag 20 maart 2014
van 19.00u - 21.00u

GreenVille (mijngebouw)
Centrum-Zuid 1111
(gps adres: Pastorijstraat)
3530 Houthalen-Helchteren

 

Verslag

Bekijk hier het videoverslag >

 

 

Partners 

 

 


Fraunhofer Institute (Duitsland) over energietransitie

Het bezoek van Fraunhofer past binnen de start van de Limburgse Cleantech Community.

Met 80 onderzoeksinstituten en meer dan 22.000 medewerkers, is het Duitse Fraunhofer Institute de grootste onderzoeksinstelling van Europa.
 
Gouverneur Herman Reynders, voorzitter Limburgse Cleantech Antenne, nodigt u vriendelijk uit voor een toelichting over de Duitse Energietransitie (Energiewende) met aandacht voor de economische kansen van de groene economie.

 

Programma

 

19.00u Verwelkoming door de heer Alain Yzermans, voorzitter van GreenVille NV
19.05u Inleiding door de heer Ronnie Belmans, CEO EnergyVille NV - KU Leuven, Directeur van de ‘Global Smart Grid Federation’
19.20u Toelichting Fraunhofer Institute (in het Engels) door de heren Stryi-Hipp, hoofd energiebeleid en voorzitter van het ‘European Technology Platform on Renewable Heating and Cooling’ en Christof Wittwer, hoofd departement Smart Grids
20.30u Getuigenissen Limburgse bedrijven
20.50u Slotwoord door de heer Herman Reynders, voorzitter van de Limburgse Cleantech Antenne
21.00u Receptie
Praktische info

Datum & tijdstip: 05 december 2013 | 19.00 - 21.00u

Locatie:
GreenVille (mijngebouw)
Centrum-Zuid 1111, 3530 Houthalen-Helchteren (gps adres: Pastorijstraat)Inschrijven

Wie wenst deel te nemen, kan inschrijven via onderstaande link, voor vrijdag 21 november. Inschrijven is GRATIS, maar wel verplicht.

Deelname geldt als bijscholing voor Milieucoördinatoren.

 

Verslag

Bekijk hier het videoverslag >

 

 

Partners