menu

UHasselt SEE


Universiteit Hasselt School of Expert Education

Gastcolleges Ing & Maatschappij

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

GASTCOLLEGES INGENIEUR & MAATSCHAPPIJ

Universiteit Hasselt Faculteit Industriële ingenieurswetenschappen

Gastcolleges

Ingenieur & Maatschappij B (2 ba + 3 ba)

 

Programma

 

Datum Topic Spreker Locatie
woe
08.03.2017
Mens en machine: verstandshuwelijk of passionele afwijzing?

prof. dr. jean Paul Van Bendegem 
VUB

Aula H6
woe 15.03.2017 Monsterbezweringen: leren met technologische risico's dr. ir. Martijntje Smits
TU Eindhoven
Aula H5
woe 29.03.2017 Terra Reversa: transitie naar rechtvaardige duurzaamheid ir. Peter Tom Jones
KULeuven
Aula H2
woe 19.04.2017 Het probleem van ‘dubbel gebruik’ in de ingenieurspraktijk prof. dr. Heidi Mertes
UGent | De Maakbare Mens
Aula H5

woe 03.05.2017

De skeptische ingenieur

ir. Paul De Belder
Voorzitter SKEPP

Aula H5

 

Binnen het opleidingsonderdeel “Ingenieur & Maatschappij B” voor de studenten van het tweede en derde jaar Industriële wetenschappen organiseert UHasselt een reeks gastcolleges over wetenschapsfilosofische thema’s. Deze gastcolleges zijn een aanvulling op de cursus waarbij de maatschappelijke rol en bijhorende verantwoordelijkheid van onze toekomstige ingenieurs wordt belicht. Ethiek en techniek zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. De gastsprekers zijn experts op hun domein en delen hun inzichten.

Gelet op de brede maatschappelijke relevantie van de onderwerpen worden de gastcolleges ook opengesteld voor niet-studenten.
Geïnteresseerden zijn welkom op de Universitaire Campus, Agoralaan Gebouw D, 3690 Diepenbeek, telkens om 19.00 uur.

Meer info via: stijn.valkeneers@uhasselt.be

 

inschrijven

 


Mens en machine: verstandshuwelijk of passionele afwijzing?

Wie: prof. dr. Jean Paul Van Bendegem | VUB 

Onderwerp:

Hoe verhouden mens en machine zich tot elkaar? Een actueel thema met de opkomende robotica maar evenzeer een stokoud thema dat teruggaat tot de Golem en andere mythische figuren. Valt de somtijds passionele afwijzing vanuit deze lange geschiedenis te verklaren?

Lokaal: Aula H6

 

Monsterbezweringen: leven met technologische risici's

Wie: dr. ir. Martijntje Smits

Onderwerp:

Technologische ontwikkelingen zijn niet zelden aanleiding voor felle publieke discussies. Kernenergie, harttransplantaties, genetisch gemanipuleerd voedsel en medische voortplantingstechnieken werden of worden geenszins geruisloos opgenomen in het potentieel aan menselijke mogelijkheden. Hoe overtuigend de techneut en de wetenschapper hun waar ook aan de man brengen, de publieke en politieke opinie is en blijft vaak weerspannig.

Lokaal: Aula H5

Terra Reversa: transitie naar rechtvaardige duurzaamheid

Wie: ir. Peter Tom Jones | KULeuven

Onderwerp:

Over de transitie naar rechtvaardige duurzaamheid. We lopen als mensheid hopeloos vast, maar kijken ook hoe we het roer kunnen omgooien. Niet de problemen staan centraal, wel de oplossingen.
We bekijken nieuwe veranderingsmodellen zoals transitiemanagement en het 4E-model, en integreren die in een nieuwe visie op de omschakeling naar een ander samenlevingsmodel: een sociaal-rechtvaardig, ecologisch duurzaam en economisch stabiel model.

Lokaal: Aula H5

Het probleem van ‘dubbel gebruik’ in de ingenieurspraktijk

Wie: prof. dr. Heidi Mertes | De Maakbare Mens

Onderwerp:

Een ethisch probleem dat zich kan stellen binnen de ingenieurspraktijk is dat van het ‘dubbel gebruik’. In oorsprong werd deze term gebruikt om het inzetten van civiele technologie in een militaire context aan te duiden. In de breedste zin van het woord kunnen we dit idee uitbreiden naar alle innovaties of resultaten van onderzoek die zowel voor goede als slechte doeleinden (kunnen) worden gebruikt. Wanneer een ingenieur hiermee geconfronteerd wordt, rijst de vraag hoe we met dit risico moet omgaan en in welke mate de ingenieur mede de verantwoordelijkheid draagt voor eventuele misbruiken van technologie of onderzoek waar we beroepshalve toe bijdragen.

Lokaal: Aula H5

De skeptische ingenieur

Wie: ir. Paul De Belder | Voorzitter SKEPP

Onderwerp:

Ingenieurs worden verondersteld nuchter en koud de cijfers te laten spreken, de feiten objectief te bestuderen, en zo de meest complexe problemen op te lossen. Toch is een skeptische houding niet vanzelfsprekend in deze job. We laten ons leiden naar oplossingen die aannemelijk en niet te moeilijk realiseerbaar lijken, we vergeten soms om de wetenschappelijke basis te toetsen, we zijn zo oplossingsgericht dat we soms vergeten om wat afstand te nemen. Sommige ingenieurs laten zich zelfs verleiden door pure pseudowetenschap. Via enkele praktijksituaties bekijken we hoe een skeptische houding ons kan leiden naar een beter inzicht en betere oplossingen.

Lokaal: aula H5