menu

Limburgs Geboortecohort


An ENVIRONAGE study

Limburgs Geboortecohort

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

ALGEMEEN

Stappenplan

 

Het Limburgs Geboortecohort is een studie waarbij we het effect van genen en omgeving op de gezondheid onderzoeken bij kinderen geboren in Limburg door ze stap na stap op te volgen van baby tot jongvolwassene.

 

De studie werd opgestart in 2010 in samenwerking met Ziekenhuis Oost-Limburg en kent momenteel al meer dan 1200 deelnemers!

 

Het Limburgs Geboortecohort heeft vanaf nu ook een Facebook pagina met leuke nieuwtjes en weetjes! Ga naar onze pagina en vindt ons leuk!Waarom dit onderzoek?

Omgevingsfactoren, waaronder luchtverontreiniging, kunnen reeds tijdens de zwangerschap mogelijk de gezondheid van de baby beïnvloeden. De Barker hypothese stelt dat zo ouderdomsaandoeningen, zoals hart– en vaatziekten, dementie en diabetes, potentieel hun oorsprong kennen in het vroege leven.

Aan de hand van deze studie proberen we meer inzicht te krijgen in onderliggende mechanismen van ouderdomsaandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten. Het bestuderen van pasgeborenen en kleine kinderen laat ons toe op zoek te gaan naar predictieve merkers van veroudering die geassocieerd zijn met omgevingsblootstellingen Op basis van de bekomen resultaten kan er sneller en efficiënter gezocht worden naar concrete toepassingen en innovatieve strategieën in de milieugeneeskunde die de ongeborenen beschermen tegen schadelijke milieublootstellingen. Op deze manier kunnen we preventief ingrijpen om de gezondheid van het (ongeboren) kind te beschermen en de prenatale invloed op de ontwikkeling van ouderdomsaandoeningen te beperken. Want voorkomen is nog steeds beter dan genezen!

We hopen dat u alles over onze studie kan terugvinden op deze website. Aarzel anders niet om contact met ons op te nemen!