De biologie van verouderen: inspiratie uit het dierenrijk

28 nov 2016 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Dankzij wetenschappelijke vooruitgang, gezondheidszorg en bewuste levenswijze worden mensen wereldwijd ouder dan voorheen. De kers op de verouderingstaart is er echter niet voor iedereen: sommigen onder ons transformeren tot superfitte senioren, terwijl anderen hun laatste levensjaren in slechte gezondheid doorbrengen. Dat spectrum van individuele verschillen is het gevolg van een samenspel van genetische aanleg en omgevingsfactoren. Indien we deze balans zouden begrijpen, kunnen we dus tussenkomen in de snelheid en manier van menselijk verouderen: een aantrekkelijke gedachte! Omdat het bestuderen van menselijk verouderen ettelijke eeuwen in beslag zou nemen en op praktische problemen botst, gaan wetenschappers vaak op zoek naar inspiratie bij onze dichte én verre verwanten in het dierenrijk. In deze lezing bekijken we samen hoe het fundamenteel biologisch onderzoek ons op weg kan helpen naar een gezonde oude dag.

Spreker

Prof. dr. Liesbet Temmerman is master in de biochemie en doctor in de wetenschappen, optie biochemie en biotechnologie van de KU Leuven. Na haar doctoraat was ze als postdoctoraal medewerker één jaar werkzaam aan de Universiteit van Melbourne (Australië). Na dit jaar was ze vier jaar postdoctoral fellow van het FWO-Vlaanderen en deed ze onderzoek aan het departement biologie van de KU Leuven. In oktober 2015 werd ze aan deze universiteit lid van het zelfstandig academisch personeel ( BOF-ZAP tenure track professor), verbonden aan het laboratorium Moleculaire en Functionele Neurobiologie.