De levens van Jan Six

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

de levens van jan sixDit is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen.

Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon altijd weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familie- huis: in eindeloze correspondenties, door vier eeuwen heen, over kleine en grote zaken – zelfs met George Washington – in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe.

De levens van Jan Six is het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijd- geest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.

Spreker

Geert Mak groeide op in Friesland, als zoon van een gereformeerd predikant. Hij studeerde staatsrecht en rechtssociologie in Amsterdam. Hij koos echter al snel voor de journalistiek, en werkte voor de Groene Amsterdammer, NRC-Handelsblad en de VPRO-radio. Hij is medeoprichter en redacteur van het tijdschrift voor literaire non-fictie Atlas. Hij publiceerde boeken over bestuur, politiek, de stad Amsterdam, het dorp Jorwerd, en Nederland en Europa in de 20e eeuw. Zijn laatstverschenen boek is Reizen zonder John. Amerika 1960-2010.