Onze zee en kust anders bekeken: een virtuele reis

21 nov 2016 14.00 uur - 17.00 uur

Universiteit Hasselt

campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

3590 Diepenbeek

Lokaal Auditorium H6

CONTACTPERSOON

Mevrouw Claire PRENTEN

32-11-268046

claire.prenten@uhasselt.be

Het is een cliché te stellen dat we op een Blauwe Planeet leven. We moeten heus de ruimte niet in om vast te stellen dat niet het land, maar de zeeën en oceanen het beeld van de aarde bepalen. Toch kan het geen kwaad even stil te staan bij het belang van deze immense watervlaktes op onze samenleving. En hoe ons weer en klimaat erdoor worden gestuurd, allerlei natuurlijke rijkdommen eruit kunnen worden gewonnen of wat oceanen en energie gemeen hebben. Ook loont het de moeite in te zoomen op de fascinerende geheimen van de diepzee, de gifmechanismen en eetbaarheid van kwallen of op de veranderingen die zich in de loop van de geschiedenis in het zilte nat hebben afgespeeld.

Bij elk van deze verhalen speelt onderzoek en kennisvergaring een niet onbelangrijke rol, hoe moeilijk het bedrijven van wetenschap op zee soms ook kan zijn. Met onbemande duikklokken duizenden meters afdalen naar donkere dieptes, slechter gekend dan de maan. Aan de hand van satellietbeelden wijzigingen in zeespiegelhoogte of voedselrijkdom aflezen, of door geluidsgolven scheepswrakken opsporen. Veel kan tegenwoordig, tot het uitrusten van zeeolifanten met meetapparatuur om metingen te verrichten waar zelfs de meest geperfectioneerde boei of profiler niet geraakt. En wat meer is, onderzoek op zee wordt gekenmerkt door een interdisciplinaire benadering en een geest van samenwerking.

Ook dichter bij huis kunnen zee en kust nog verrassen. In het boek “Onze kust anders bekeken” - dat eind 2009 van de drukpersen rolde - neemt de auteur de lezer mee op sleeptouw langs onze kust, aan de hand van een 25-tal gedocumenteerde verhalen. Hoe het dezer dagen met de zeehonden is gesteld, hoe ver je op zee kunt zien of waarom de zeespiegel nooit een echte spiegel is. Vanwaar het lenteschuim op onze stranden afkomstig is en waar je heen moet om je temidden van de historische Zwingeul te wanen. Een selectie hieruit komt aan bod tijdens de virtuele reis in deze presentatie.

Spreker

Dr. Jan Seys is als marien bioloog, gebeten door zee en kust. Na twaalf jaar wetenschappelijk onderzoek te hebben verricht in de Noordzee, het Nederlandse Deltagebied, het Schelde-estuarium en aan de Keniaanse kust, tekende hij in 2000 als communicatieverantwoordelijke bij het pas opgerichte Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Vanuit die functie brengt hij zijn kennis en fascinatie voor de zee – als spreker, auteur en organisator van evenementen – wat graag over op een breed publiek. In de geest van het tijdschrift De Grote Rede, waarvan hij de bezieler en eindredacteur is, neemt hij de lezer ook in het boek ‘Onze Kust anders Bekeken’ (Bronzen Huis, 2009) mee op een enthousiasmerende, virtuele en nooit eerder vertelde reis langs onze Noordzeekust.