CMK - Centrum voor milieukunde UHasselt

Sofie Thijs haalt longlist New Scientist Wetenschapstalent 2017    2 jun 2017

Sofie Thijs haalt longlist New Scientist Wetenschapstalent 2017
2 jun 2017

Voor het derde jaar op rij is een UHasselt-onderzoeker in de running voor de titel New Scientist Wetenschapstalent. Milieubiologe Sofie Thijs haalde de longlist van 25 genomineerden. Begin juni weet ze of ze de shortlist heeft gehaald, 22 juni volgt de finale in Amsterdam.

Met de prijs bekroont New Scientist baanbrekend onderzoek van jonge, beloftevolle wetenschappers uit België en Nederland. Alle Vlaamse en Nederlandse universiteiten mochten drie kandidaten voordragen, de redactie maakte vervolgens een longlist met 25 genomineerden.

Sofie Thijs is de enige UHasselt-kandidaat op die lijst. Zij focust onder meer op de vraag hoe planten en micro-organismen kunnen helpen bij bodemsanering. De milieubiologe doctoreerde op onderzoek naar speciale bacteriecollecties die helpen bij de afbraak van TNT in de bodem van militaire schietterreinen.

“In mijn onderzoek richt ik mij op de toepassingsmogelijkheden op het niveau van het DNA, de cel, de plant en het hele ecosysteem.” Ze gebruikt fundamenteel onderzoek om tot praktische toepassingen te komen in bodemsanering én precisielandbouw.

Momenteel onderzoekt Sofie Thijs de interactie tussen bacteriën en tomaten, om te zorgen voor betere groei en andere gunstige eigenschappen.

Stemmen
Van 23 mei tot en met 5 juni kan het grote publiek stemmen voor zijn favoriet. Ook een vakjury buigt zich over de 25 kandidaat-winnaars. Zij kijken naar wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek, originaliteit en naar de mate waarin de wetenschapper het onderzoek populariseert. De vijf hoogst scorende genomineerden stoten door naar de finale op 22 juni.

Stemmen kan nog t.e.m. 5 juni via newscientist.nl