EDM

EDM

< OVERVIEW

UHasselt-informaticastudent bouwt website voor dronepiloten    Jun 28, 2015

UHasselt-informaticastudent bouwt website voor dronepiloten
Jun 28, 2015

Voor zijn masterthesis ontwikkelde UHasselt-student informatica Aäron Trippaers een website voor dronepiloten. Rulemadrone.org toont gebruikers onder meer waar ze hun drone veilig en legaal kunnen laten vliegen. Verder maakt de website hen wegwijs in de (van land tot land verschillende) wetgeving. En net zoals bij Wikipedia kunnen gebruikers ook zelf input geven over regels/wetten. De website staat sinds kort online en trekt al bezoekers van over de hele wereld.

De dronetechnologie heeft zich in de laatste jaren aan een razendsnel tempo ontwikkeld, waardoor drones steeds betaalbaarder geworden zijn en steeds meer opduiken. Ook op plekken waar dat ten strengste verboden is, zoals boven kerncentrales en luchthavens. “Het grote probleem is dat gebruikers veelal niet weten wat mag en niet mag. Uit onze bevraging in 2014 bij 203 personen, bijvoorbeeld, bleek dat maar liefst 70 procent van de ondervraagden geen kennis had van de wetgeving rond drones in hun land”, zegt Aäron Trippaers.

Voor zijn masterthesis bouwde de UHasselt-informaticastudent een website die dronepiloten op een eenvoudige manier – met kleuren – toont waar ze veilig en legaal kunnen vliegen. “We baseren ons daarvoor op input van buitenaf. Gebruikers kunnen hun kennis over de dronewetgeving in hun land delen met andere dronepiloten. Net zoals Wikipedia zijn artikelen niet zelf schrijft, verzamelen wij dus niet zelf alle regels.” Een webmaster checkt de input en voegt die na goedkeuring toe aan Rulemadrone.org.

Mist
RuleMaDrone geeft niet alleen ‘verboden’ locaties aan, maar bespaart de dronepiloot ook extra opzoekwerk. Aäron Trippaers: “De piloot kan op RuleMaDrone zijn locatie aanduiden, de website berekent dan of de omstandigheden om met een drone te gaan vliegen, goed zijn of niet. Daarbij wordt dan rekening gehouden met onder meer zichtbaarheid, weersomstandigheden en wind.”

De website bepaalt ook de grootte van de zogenaamde fly zone, de zone waarin de piloot mag vliegen. “De grootte van die fly zone hangt af van het bereik van de drone, de zichtbaarheid én de bewuste wetgeving in het land. Als er bijvoorbeeld een dikke mist hangt, dan wordt de zone al wat kleiner.” De piloot kan zijn vliegzone ook in 3D bekijken.

Wikipedia
Samen met zijn promotor Johannes Schöning (UHasselt) en Pavel Samsonov (UHasselt) wil Aäron Trippaers van Rulemadrone.org het ‘Wikipedia van de dronewetgeving’ maken. “De website zou dan gebruikt kunnen worden als instrument bij het opstellen of aanpassen van de betreffende wetgeving. Daarnaast willen we de gebruiksmogelijkheden uitbreiden. Te denken valt dan aan mobiele applicaties”, zegt prof. dr. Johannes Schöning, verbonden aan het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) van de UHasselt.

www.rulemadrone.org