EDM

EDM

< OVERVIEW

App UHasselt-student informatica loodst reiziger door metronetwerk    Sep 02, 2014

App UHasselt-student informatica loodst reiziger door metronetwerk
Sep 02, 2014

“De app toont hoelang je traject duurt en waar je precies moet afstappen”, zegt hij. De intussen afgestudeerde masterstudent stelt ‘zijn’ app in november voor op een internationaal congres in Texas, waar ook giganten als Google en Microsoft present tekenen.

De metro nemen in een stad waar je nog nooit bent geweest en waar je de taal niet spreekt, is geen sinecure. “De gps op je smartphone werkt niet zodra je ondergronds gaat”, zegt Thomas Stockx. Het bracht de masterstudent informatica op het idee om, in het kader van zijn thesis, een applicatie te ontwikkelen waarmee de reiziger zijn weg in het ingewikkelde metronetwerk kan vinden.

Het Subway Positioning Systeem (Subway PS) steunt op de ‘accelerometer’ in de smartphone. “Dat is een sensor die trillingen en zwaartekracht meet en bijvoorbeeld wordt gebruikt voor racegames waarin je moet sturen door te bewegen met je mobieltje”, zegt Thomas Stockx. De sensor voelt of het metrotoestel waar je op zit rijdt of niet. De masterstudent koppelde die metingen aan de uurroosters van de metro. “Op die manier weten we hoe lang het duurt vooraleer de reiziger bij de volgende halte aankomt en kunnen we een positie berekenen tussen het vorige en volgende station.” De applicatie kan de reiziger met andere woorden vertellen hoeveel minuten hij onderweg is en binnen hoeveel haltes hij moet afstappen.

Microsoft en Google
Subway PS werkt volgens tests 30 procent accurater dan bestaande technologie voor ondergrondse lokalisatie. Thomas Stockx testte de app – ‘MetroNavigator’ – al in Brussel, Londen, Keulen én het Amerikaanse Minneapolis. In november stelt hij de applicatie voor op een congres in Dallas, waar ook Microsoft en Google aanwezig zullen zijn.

www.scriptieprijs.be