menu

UHasselt@school


Leerlingenpractica en workshops

UHasselt@school

Logo UHasselt Universiteit Hasselt - Knowledge in action

LEERLINGENPRACTICA FYSICA

 

Kwantum-in-action 

Kwantummechanica behoort tot de meest fascinerende mijlpalen in de wetenschapsgeschiedenis. Het vreemde karakter van de beschrijving van de kwantumwereld heeft in de beginjaren van de kwantummechanica geleid tot legendarische discussies tussen Albert Einstein en Niels Bohr. Inmiddels is de kwantumfysica ingeburgerd in de wetenschappelijke wereld en heeft geleid tot tal van toepassingen zoals LEDs, zonnecellen, lasers...     

In dit practicum verkennen we via een aantal experimenten de kwantumwereld en observeren we de kwantummechanica in actie.

Meer info over over het practicum ''Kwantum-in-action' wordt binnenkort verwacht.
 

Medische Fysica 

Tal van medische toepassingen en meetapparatuur (van NMR-scanners tot X-stralen apparatuur) zijn gebaseerd op fysische principes.  Maar ook draagbare medische en sport-applicaties zoals hartslagmeters, bloeddrukmeters, stappentellers... ingebouwd in smart watches, fitbits en andere ‘wearable electronics’ zijn gebaseerd op principes uit de fysica.

Dit practicum is een kennismaking met het domein van de ‘medische fysica’.

Meer info over het practicum 'Medische Fysica' wordt binnenkort verwacht.
  

Maak je eigen zonnecel met nanomaterialen             

                                      

Het is momenteel belangrijker dan ooit om aan de groeiende energiebehoefte van de mens te voldoen met schone, hernieuwbare energie.
Een bron voor dit soort energie is de zon. Om de energie van de zon om te zetten in bruikbare energie, bijvoorbeeld voor elektronische apparaten, worden zonnecellen ontwikkeld. Een bepaald type zonnecel, de Grätzel-cel, maakt op een intelligente manier gebruik van nanotechnologie, en combineert zo twee brandend actuele onderwerpen uit de fysica. In dit practicum bouwen en testen de leerlingen zonnecellen.
Dit practicum kadert eveneens in het Interregproject ‘Organext’ van de UHasselt. Tijdens het project worden leerlingen in contact gebracht met nieuwe ontwikkelingen in het domein van zonne-energie.

Het leerlingenpracticum bestaat uit twee delen.
In een eerste deel bouwen de leerlingen hun zonnecel; in het tweede deel testen de leerlingen hun zonnecel. Beide delen worden voorafgegaan door een inleidende presentatie waarin de leerlingen wat meer uitleg krijgen en waarin belangrijke punten verduidelijkt worden.

Verwachte voorkennis van elektrisch veld, stroom, spanning en weerstand
Maximum 24 leerlingen


Kernproeven

Radioactiviteit is een onderwerp uit de fysica dat sterk tot de verbeelding spreekt. Het lijkt ongrijpbaar, en wordt spijtig genoeg nog hoofdzakelijk met mogelijk schadelijke gevolgen geassocieerd. Denk hierbij maar aan de kernramp in Japan. Menselijke toepassing van radioactiviteit kunnen echter ook zeer nuttig zijn; bijvoorbeeld röntgenfoto's en bestralingen tegen kanker.
In dit practicum bestuderen we  manieren om ons te beschermen tegen radioactieve straling en koppelen dit aan de achterliggende eigenschappen van die straling.


Het leerlingenpracticum 'Kernproeven - proeven van kernen' bestaat uit vier proeven, voorafgegaan door een inleidende presentatie die ook de nodige laboratorium-attitudes schetst. De vier proeven bestuderen de manieren waarop we ons tegen radioactieve straling kunnen beschermen - gekoppeld aan de achterliggende eigenschappen van die straling -, wat in ons dagelijks leven bronnen van radioactiviteit zijn, en hoe we radioactieve straling zichtbaar kunnen maken.

Verwachte voorkennis van kernfysica
Maximum 20 leerlingen


Rocket Science 

Ruimtevaart is voor velen een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Nochtans is het gebaseerd op eenvoudige klassieke fysica, nl. de drie wetten van Newton. De werking van een simpele waterraket is daarom volledig gelijkaardig aan die van een spaceshuttle.
In dit practicum voeren de leerlingen indoor statische lanceringen uit met een waterraket en analyseren ze druk- en krachtmetingen om te berekenen hoe hoog de raket in werkelijkheid zou vliegen. Op deze manier kunnen ze de optimale vulling voor de waterraket bepalen. Het resultaat wordt uiteindelijk getest met een outdoor lancering van de waterraket.

Aanvullend op dit practicum organiseren de Universiteit Hasselt en de Cosmodrome Genk de ‘Rocket Science Launch Day’ op woensdag 19 april 2017. Leerlingen krijgen hier de kans om een echte ‘rocket scientist’ te worden. Ze bouwen zelf een waterraket en nemen het in een competitie tegen elkaar op om te bepalen wie naar huis gaat met de ‘Frank De Winne Award’ voor de hoogst vliegende raket.

 

Kijk hier voor meer info over de ‘Rocket Science Launch Day’ op woensdag 19 april 2017.

Locatie deel 1: UHasselt – Campus Diepenbeek - Agoralaan - Gebouw D - Didactische laboratoria fysica
Maximum 20 leerlingen

L
ocatie deel 2: Cosmodrome Genk - Planetariumweg 19, 3600 Genk, klik hier voor meer info

 

  • Voor wie: leerlingen derde graad SO 
  • Data:  op aanvraag, halve dag
    De leerlingenpractica Kwantum-in-action en Medische fysica worden vanaf januari 2017 gegeven.
  • Locatie: UHasselt – Campus Diepenbeek - Agoralaan - Gebouw D - 3590 Diepenbeek - Didactische laboratoria fysica 
  • Contact: phys-X-lab@uhasselt.be

Graag bij de opmerkingen vermelden, als u een leerlingenpracticum aanvraagt in combinatie met een practicum van een andere discipline op dezelfde dag.