UHasselt@school

Leerlingenpracticum biologie

Het maken van reële DNA-profielen

Inschrijven vanaf woendag 20 september 2017 om 14.00 uur

De leerlingen, gecoacht door hun leerkracht, werken eigenhandig met micropipetten, twee verschillende restrictie-enzymen, een echt genoom en relatief ongevaarlijke chemicaliën. Ze voeren per twee een gelelectroforese uit, construeren reële DNA-profielen van de lambda-faag en toetsen dit aan de theorie.

Elke leerkracht geeft dit practicum voor eigen klas, met de nodige technische ondersteuning van de onderzoeksgroep. Hiertoe wordt een voorbereidende workshop georganiseerd op woensdagnamiddag 17 januari 2018.
Deelname aan deze (of een vorige) workshop is essentieel bij inschrijving van een klas.
Schrijf hier in voor de workshop biologie voor leerkrachten.
Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van de bijdrage 45 euro, inclusief drank en documentatie.
Verdere info ontvangt u bij inschrijving.

• Voorbereidende workshop voor leerkrachten: woensdag 17 januari 2018 van 14.00 tot 17.00 uur. Inschrijvingsformulier
  • Voor wie: leerlingen derde graad SO, met sterke affiniteit voor wetenschappen
  • Data:  van 29 januari t.e.m. 2 februari 2018, telkens halve dag (9.00 tot 12.00 uur of 13.00 tot 16.00 uur)
  • Locatie: UHasselt – Campus Diepenbeek - Agoralaan - Gebouw D - 3590 Diepenbeek - Didactische laboratoria biologie
  • Contactpersonen: Brigitte Vanacken, brigitte.vanacken@uhasselt.be
    prof. dr. Patrick Reygel, patrick.reygel@uhasselt.be

Graag bij de opmerkingen vermelden, als u een leerlingenpracticum aanvraagt in combinatie met een practicum van een andere discipline op dezelfde dag.

Leerlingenpracticum biomedische wetenschappen

Hoe kan DNA-analyse gebruikt worden in biomedisch onderzoek en CSI?

Inschrijven vanaf woensdag 20 september 2017 om 14.00 uur

Leerlingen worden even ondergedompeld in het wetenschappelijk onderzoek dat wetenschappers uitvoeren aan het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de UHasselt.
Aan de hand van een aantal experimenten maken de leerlingen kennis met enkele aspecten van het DNA-onderzoek. DNA wordt onder andere gebruikt in het onderzoek naar de ontrafeling van het ziekteproces bij multiple sclerose (MS) en voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor deze ziekte. Een bekende toepassing is ook de identificatie van een verdachte van een misdaad op basis van zijn genetische vingerafdruk.

Elke leerkracht geeft dit practicum voor eigen klas, met de nodige technische ondersteuning van de onderzoeksgroep. Hiertoe wordt een voorbereidende workshop georganiseerd op woensdagnamiddag 8 november 2017.
Deelname aan deze (of de vorige) workshop is essentieel bij inschrijving van een klas.
Schrijf hier in voor de workshop biomedische wetenschappen voor leerkrachten.
Verdere info ontvangt u bij inschrijving.

• Voorbereidende workshop voor leerkrachten: woensdag 8 november 2017 van 14.00 tot 17.00 uur. Inschrijvingsformulier
  • Voor wie: leerlingen zesde jaar SO, met sterke affiniteit voor wetenschappen
  • Data: van 22 t.e.m. 26 januari 2018, telkens een halve dag (9.00 tot 12.00 uur of 13.00 tot 16.00 uur)
  • Locatie: UHasselt – Campus Diepenbeek - Agoralaan - Gebouw D - 3590 Diepenbeek - Didactische laboratoria biomedische wetenschappen
  • Contactpersoon: Igna Rutten, igna.rutten@uhasselt.be

Graag bij de opmerkingen vermelden, als u een leerlingenpracticum aanvraagt in combinatie met een practicum van een andere discipline op dezelfde dag.

Workshop in het Field Research Centre

Het Ecotron Mysterie

Het Field Research Centre (FRC) vormt de wetenschappelijke uitvalsbasis van de Universiteit Hasselt voor klimaat- en biodiversiteitsonderzoek in het Nationaal Park Hoge Kempen. Recent werd het FRC uitgebreid met de ECOTRON Hasselt University, een hoogtechnologische onderzoeksinstallatie waarin UHasselt samen met internationale partners de effecten van klimaatverandering op de natuur zal bestuderen.
Op unieke wijze ontrafelen de leerlingen op eigen houtje het 'hoe' en het 'waarom' van deze geheimzinnige ECOTRON. Met als kers op de taart, een bezoek aan de ECOTRON Hasselt University.
Deze activiteit vindt plaats onder begeleiding van een Ranger van het Nationaal Park Hoge Kempen.

• Voor wie: leerlingen tweede en derde graad SO
  • Data: kijk hiervoor op http://www.uhasselt.be/FieldResearchCentre
  • Duur: 2,5 uur
  • Locatie: Field Research Centre UHasselt - Hoofdtoegangspoort Nationaal Park Hoge Kempen - Zetellaan 52 - 3630 Maasmechelen (Eisden)