Eredoctoraat voor milieuprof van de Universiteit Hasselt     17 dec 2009

Prof. dr. Jaco VANGRONSVELD

32-11-268331

jaco.vangronsveld@uhasselt.be

Fytoremediatie is een technologie die gebruikmaakt van planten en vegetaties om de milieu- en gezondheidsrisico's die gepaard gaan met bodemverontreinigingen te verminderen. Dat kan gaan van een echte sanering, door bijvoorbeeld de afbraak van giftige stoffen te stimuleren, tot het lokaal stabiliseren van een verontreiniging.

Haalbare milieuvriendelijke oplossingen
Het onderzoek van professor Vangronsveld probeert haalbare milieuvriendelijke oplossingen aan te bieden voor probleemgronden waarbij gezondheidsrisico's worden geminimaliseerd en landgebruikers toch nog meerwaarde kunnen realiseren op hun terreinen. Om deze objectieven te kunnen realiseren voert het CMK heel wat fundamenteel onderzoek uit naar de mechanismen die planten gebruiken om de effecten van verontreinigingen te counteren.

Kwalitatief, hoogstaand en innovatief onderzoek
Het onderzoekswerk van professor Jaco Vangronsveld wordt wereldwijd erkend als kwalitatief hoogstaand en innovatief, getuige de meer dan 500 citaties in 2009 naar zijn wetenschappelijke artikelen. Vakgroepvoorzitter Biologie-Geologie, professor Jan Colpaert, zegt hierover: "Het belang van dit onderzoek is natuurlijk ook opgemerkt door de Bulgaarse collega's in Plovdiv. In heel wat Oost- en Zuid-Europese landen zijn de problemen met bodemcontaminatie vaak nog een exponent van wat we hier in Vlaanderen tegenkomen. Klassieke saneringen zijn haast onmogelijk omwille van de grootteorde van de problemen en de vaak beperkte financiƫle middelen. Risicobeheersing via fytoremediatie is in veel gevallen een relatief goedkoop en aanvaardbaar alternatief voor deze brownfields. Overheden in binnen- en buitenland vertonen dan ook een groeiende belangstelling voor deze 'zachte' aanpak."

Belangrijke erkenning
Rector Luc De Schepper is bijzonder verheugd met de toekenning van dit eredoctoraat aan professor Vangronsveld: "De toekenning van het eredoctoraat is een belangrijke erkenning van de jarenlange doorgedreven onderzoeksinspanning die professor Jaco Vangronsveld en zijn CMK-collega's hebben geleverd. Het is het resultaat van een begeesterende teamspirit, waarbij jonge onderzoekers worden gestimuleerd en dagelijks begeleid in de boeiende wereld van de wetenschappen."

Vakgroepvoorzitter professor Jan Colpaert vult aan: "Hoewel collega Vangronsveld de toepassing en de maatschappelijke relevantie van het onderzoek nooit uit het oog verliest, is hij tevens een groot pleitbezorger van ondersteunend en diepgaand fundamenteel onderzoek, waarbij academische vrijheid en onafhankelijkheid geen loze begrippen mogen zijn. Als geprivilegieerde waarnemers durven de onderzoekers van de vakgroep biologie-geologie opperen dat deze toekenning van het eredoctoraat welverdiend is en wij wensen onze prof, promotor en collega dan ook veel succes bij de verdere uitbouw van zijn onderzoek."