Bloedserieus: 292 bloedgevers op de UHasselt    19 nov 2011

19 nov 2011

Op vrijdag 18 november 2011 zamelde Bloedserieus, een overkoepelende organisatie voor bloedinzamelacties in studentensteden, samen met Miezerik, de studentenvereniging van Geneeskunde, bloed in op Campus Diepenbeek. Een puike organisatie die haar vruchten afwierp: 292 studenten en personeelsleden kwamen bloed geven.

Beter dan vorig jaar
Studenten Geneeskunde en organisatoren Heleen De Vocht en Elisbeth Decarne geven een woordje uitleg:  “Onze organisatie staat nog in haar kinderschoenen, er zijn nog veel groeimogelijkheden. We hebben dit jaar bijvoorbeeld alles veel beter kunnen plannen dan vorig jaar. Toen waren de wachtrijen te lang. Het aantal bloedgevers is nu mooier verspreid over verschillende tijdstippen. We hebben de voorinschrijvingen deze keer ook meer gepromoot. Wie zich online al ingeschreven had, kreeg een soort ‘VIP-badge’ en kreeg voorrang op zij die niet ingeschreven hadden. Op voorhand waren er al 180 inschrijvingen. Uiteindelijk hebben we 292 bloedgevers mogen verwelkomen, meer dan vorig jaar. En dat voor een vrijdag, een moeilijkere dag: veel studenten zien het immers niet zitten om bloed te geven na een stevig nachtje uitgaan. We zijn echt blij met de grote opkomst. Het grootste deel van het bloed dat gedoneerd werd, is door de dag al naar Leuven overgebracht. Zo kan het verwerkt worden, en blijft de kwaliteit optimaal.”

Gratis film
Alles werd volledig door studenten georganiseerd. “Van de locatie kiezen tot leuke spullen voor de goodiebag zoeken: we doen het allemaal zelf. Het Rode Kruis brengt zijn eigen mensen en apparatuur mee zodat alles op wieltjes loopt.“ De bloedgevers kregen een drankje, een leuke goodiebag én mogen gratis naar de film: “Ze konden tijdens het wachten drie trailers bekijken en op hun favoriete film stemmen. Op maandagavond 21 november organiseren we voor alle bloedgevers een gratis filmavond in H2.”

Bloedgever aan het woord
Eén van de bloedgevers is Jan Beuls, student TEW: “Ik loop toch op de universiteit rond, dus kan ik net zo goed even tijd vrij maken om bloed te geven. Mijn mama heeft bij mijn geboorte ook bloed gekregen, dus ik begrijp waarom het nodig is. Vorig jaar had ik me online ingeschreven, maar uiteindelijk moest ik even lang wachten als de anderen. Daarom heb ik me dit jaar niet vooringeschreven. Maar volgende keer doe ik dat wel opnieuw, want ik zie dat alles nu veel vlotter verloopt.” Organisatoren Heleen en Elisabeth lieten al weten dat de volgende editie van Bloedserieus plaatsvindt op 2 maart 2012.