Faculteit Geneeskunde zet bezieler van inleefstages in de kijker    8 jul 2011

8 jul 2011

Zijn ontwikkelingsproject groeide uit tot een NGO die ijvert voor kwalitatieve basisgezondheid en de ontwikkeling van kinderen en vrouwen in achtergestelde landelijke gebieden. Het IIMC omvat nu verschillende indoor- en outdoor klinieken, microkredietbanken, scholen, een sponsorprogramma voor kinderen, preventieve gezondheidszorg- en landbouwprojecten.

Sinds 2007 trekken jaarlijks een achttal geneeskundestudenten van de UHasselt naar het IIMC voor een periode van minimum vier weken. Samen met geneeskundestudenten uit 14 andere landen, maar ook met informaticastudenten, verplegers, onderwijzers en economisten geven zij het IIMC op vrijwillige basis vorm. De UHasselt-studenten zetten ook jaarlijks verschillende fundraisingacties op, die ten goede komen van het IIMC. Dit jaar werd prioriteit gegeven aan het plaatsen van waterpompen, die toegang geven tot proper drinkwater.

Voor de geneeskundestudenten van de UHasselt is de inleefstage in India een unieke buitenlandervaring, waarbij kennis in de praktijk kan worden omgezet. De opleiding geneeskunde van de UHasselt zet sterk in op kennen én kunnen. Stages vormen dan ook een belangrijk onderdeel van het bachelorcurriculum. Tijdens hun opleiding volgen de studenten niet alleen een verpleegstage van twee weken in een ziekenhuis in de omgeving, maar staat er ook een ziekenhuisstage en huisartsenstage op het programma. Via de inleefstages naar India (IIMC), maar bijvoorbeeld ook naar Mali (in samenwerking met Planète Equitable), worden de studenten aangemoedigd om naar een ontwikkelingsland te trekken.
Met deze bijzondere prijs wil de faculteit Geneeskunde het maatschappelijk project van dr. Jan Gysen eren en de meerwaarde van de inleefstages voor de opleiding geneeskunde in de verf zetten.