Grote internationale namen op conferentie over zonnecellen van de toekomst    24 okt 2011

24 okt 2011

Zonnecellen van de toekomst
In Vlaanderen alleen al liggen er ongeveer 3 miljoen m² zonnepanelen voor elektriciteitsproductie op onze daken. Het belang van zonne-energie is de laatste jaren sterk gestegen. Ook onderzoekers focussen steeds meer op de verbetering van de zonnecellen, wat leidt tot nieuwe toepassingen. Nog even en een nieuwe generatie zonnecellen zorgt ervoor dat de klassieke zonnepanelen vervangen worden door folies met printbare zonnecellen. Deze nieuwe toepassing en andere thema’s in het domein van de nieuwe generatie zonnecellen zijn het onderwerp van het  internationale congres, dat van 24 tot en met 28 oktober wordt georganiseerd aan de Universiteit Hasselt.

Toponderzoekers van Stanford University tot Saudi-Arabië
Tijdens het internationaal congres ‘Photovoltaics at the nanoscale’ zullen toponderzoekers uit de hele wereld, van Stanford University tot Saudi Arabië, zich een week lang buigen over verschillende thema’s in het domein van de nieuwe generatie zonnecellen. Enkele van deze thema’s zijn de nanomaterialen, speciale preparatie- en analysetechnieken, levensduur, werkingsmechanismen en efficiëntie-limieten met een bijzondere focus op organische zonnecellen.

Printbare zonnecellen in alle vormen en kleuren
Prof.dr. Jean Manca van het Instituut voor Materiaalonderzoek van de Universiteit Hasselt is chairman van de conferentie en projectcoördinator van het Europees Interreg-project ORGANEXT dat onderzoek doet naar nieuwe generatie zonnecellen op basis van organische nanomaterialen. Enkele bijzondere eigenschappen van deze nieuwe zonnecellen zijn dat men ze kan printen met bijvoorbeeld een inktjetprinter of zeefdruk. Dit maakt een roll-to-rollproductie mogelijk waardoor men 1 GWatt per jaar per productielijn zou kunnen  genereren.  Door het printen van zonnecellen is het bovendien mogelijk om af te stappen van de klassieke zonnepanelen en kan men zonnecellen aanbrengen in andere vormen en zelfs kleuren. De productie ervan kan, in tegenstelling tot die van de huidige generatie zonnecellen, gebeuren in flinterdunne lagen.

Schoudertassen met printbare zonnecellen
Maar de nieuwe generatie zonnecellen heeft nog andere voordelen. Zo kan de samenstelling ervan gebeuren met goedkope en alternatieve materialen, die mechanisch plooibaar zijn. Deze nieuwe kenmerken van de zonnecellen zorgen voor nieuwe en innovatieve toepassingen. Prof.dr. Jean Manca reageert hierop veelbelovend: “De eerste commerciële toepassingen van deze nieuwe generatie zonnecellen zijn draagbare toepassingen zoals schoudertassen met printbare zonnecellen. Hierdoor kunnen we al wandelend onze elektrische toestellen zoals een laptop, GSM of Ipad opladen. Maar de belangrijkste te verwachte toepassing is deze van oprolbare outdoor-zonnepanelen voor elektriciteitsproductie die op innovatieve en meer esthetische manieren kunnen geïntegreerd worden in architectuur.”

Tijdens het internationaal congres ‘Photovoltaics at the nanoscale’, dat van 24 tot en met 28 oktober plaatsvindt aan de UHasselt komen deze en andere toepassingen uitgebreid aan bod. Het congres kadert binnen een Interreg-project en wordt georganiseerd door the European Science Foundation, Organext en the Belgian Polymere Group.