Hasselt gedurende drie dagen het internationaal centrum van diamant    22 feb 2011

22 feb 2011

Deze workshop wordt georganiseerd door het onderzoeksinstituut imo-imomec van Universiteit Hasselt met ondersteuning van het FWO-Vlaanderen.

Diamant en medicatie
Het wetenschappelijk programma, dat aan bod komt tijdens dit driedaags seminarie, geeft een goed beeld van de 'hot topics' in het diamantonderzoek. Naast het gebruik van diamant voor biosensoren komen er ook andere toepassingen aan bod. Zo onderzoekt het instituut imo-imomec (UHasselt) het gebruik van dunne diamantfilms voor 'smart drug delivery'. Concreet betekent dit dat het dankzij het gebruik van diamant mogelijk is om medicatie op gerichte plaatsen in het lichaam aan te brengen. Dit kan een grote meerwaarde betekenen voor de behandeling van kanker.

Productie van diamant
Dergelijke toepassingen zijn multidisciplinair van aard en vereisen een doorgedreven samenwerking tussen fysici, chemici, ingenieurs en biomedici. De specifieke eigenschappen waaraan het gebruikte materiaal moet voldoen, zorgt ervoor dat er ook nog steeds veel aandacht wordt gegeven aan de productie van de diamant in al zijn aspecten.

Internationaal
Jaar na jaar kent deze 'Hasselt Diamond Workshop' een groter succes. Zo verwelkomen de organisatoren dit jaar 177 deelnemers in Hasselt. Naast de 'traditionele' landen zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn er ook delegaties uit Japan, de Verenigde Staten en Taiwan aanwezig. In totaal zijn er 19 landen en meer dan 25 nationaliteiten officieel vertegenwoordigd.
Door het groeiend internationaal succes van dit programma, heeft imo-imomec (UHasselt) vorig jaar besloten om over te stappen van een halve dag naar een driedaagse formule. Naast een uitgebreider programma, biedt dit ook meer mogelijkheden voor de deelnemers om te netwerken en gezamenlijke projecten en experimenten te bespreken en uit te werken.

Fotoreportage