Koen Vanmechelen legt op agora UHasselt link met kunstproject in Venetië    24 jun 2011

24 jun 2011

CONTACTPERSOON

Mevrouw Ingrid VRANCKEN

32-11-269024

ingrid.vrancken@uhasselt.be

De installatie Nato a Venezia is een deel van Vanmechelens wereldbekende The Cosmopolitan Chicken Project (CCP), met als tools de kip en het ei (mens en universum) en als centrale thema bioculturele diversiteit. Het CCP is een ‘crossbreeding-in-progress’ met kippen van verschillende landen, die al meer dan een decennium bezig is.

Tableau vivant
In Venetië brengt Vanmechelen een groot tableau vivant dat in twee delen uiteenvalt. In de bibliotheek van het paleis spuwt een incubator de geboorte van een nieuwe kippensoort uit: de 15de generatie Mechelse Fayoumi. Dit is de kruising tussen de Mechelse Silky, de 14de generatie in het CCP en de Fayoumi, een Egyptische soort.

Daarnaast heeft Koen Vanmechelen enkele wetenschappers en studenten uitgenodigd om drie open studies uit te voeren. Deze projecten hebben op een of andere manier te maken met diversiteit. Ze zijn in real time te bezoeken door het publiek, dat tevens actief deelneemt aan deze studies.

Twee UHasselt-studies
Op uitnodiging van haar eredoctor Koen Vanmechelen participeert ook de UHasselt met twee studies aan de diversiteitsinstallatie in het Palazzo Loredan. Een eerste onderzoek wordt gecoördineerd door Piet Stinissen en Jean Manca namens de faculteiten Geneeskunde en Wetenschappen van de UHasselt. Hun team verricht een studie naar de correlatie tussen fenotype (biologische diversiteit) en genetische diversiteit door variatie in gezichtssymmetrie te bestuderen bij bezoekers van de tentoonstelling.

“Yvonne van Leuken (studente rechten) en Valerie Pennemans (doctoraatsstudente biomedische wetenschappen) zijn in Venetië alvast met groot enthousiasme gestart met het begeleiden van bezoekers bij onze studie. Het is ongelooflijk om te zien en te horen hoeveel (bekende) bezoekers deelnemen aan de studie. Er is zelfs interesse getoond in het project door iemand van het wereldbefaamde wetenschappelijke tijdschrift Nature”, aldus een tevreden geneeskundedecaan, professor Piet Stinissen.

Biologen van de UHasselt onder leiding van Tom Artois en Natalie Beenaerts onderzoeken gelijkenissen en verschillen bij een populatie platwormen uit Venetië met die van het Nationaal Park Hoge Kempen in België. Nationaal Park Hoge Kempen, met als directeur Ignace Schops, tevens winnaar van de Goldman Environmental prijs 2008 is het grootste bos- en natuurreservaat in Vlaanderen. Doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de (verborgen) biologische en genetische diversiteit in deze populaties.

“Als faculteit Wetenschappen staan we achter het initiatief van Koen Vanmechelen om Kunst en Wetenschappen samen te brengen. We zijn dan ook met plezier ingegaan op zijn uitnodiging, temeer omdat het voor de wetenschappen ook een meerwaarde heeft.”

“Na enkele dagen intensief veldonderzoek hebben biologen Tom Artois en Natalie Beenaerts een nieuwe soort platworm, afkomstig uit de kanalen van Venetië, ontdekt. Voor de wetenschappen is dit een bijzondere gebeurtenis. Enerzijds omdat dit aantoont dat ook in dichtbevolkt gebied nog nieuwe diersoorten kunnen ontdekt worden. Anderzijds omdat er in het kader van biodiversiteit nog vele soorten onbeschreven zijn.”

De onderzoekers mogen zelf een naam geven aan de nieuwe soort platworm. Op 24 juni, tijdens de persconferentie werd de naam bekend gemaakt. “Het is een heel bijzondere naam”, glimlacht een trotse decaan wetenschappen, professor Jean Manca, “Trigonostomum Vanmecheleni. Bijkomende uitleg is overbodig.” ( Koen Vanmechelen glundert, de aanwezigen applaudisseren).

Start Open University of Diversity
Samen met het onderzoek van Ines Dewulf (studente kunsthistoriek) naar het maatschappelijk draagvlak en de consequenties van de filosofie die Vanmechelens CCP schraagt, vormen de studies van de UHasselt de concrete start van Koen Vanmechelens Open University of Diversity, dat een uitvalbasis heeft in Hasselt. Koen Vanmechelen zegt: “Bevruchting komst steeds van buitenaf, we moeten mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengen en ruimte maken voor kruisbestuivingen. Pas dan kan echte kennis ontstaan.”

Nato a Venezia, ontworpen als een workshop-in-progress, presenteert een nieuwe generatie in het CCP op het podium van de hedendaagse kunst. Logisch dat het publiek wordt uitgenodigd om aan deze uitzonderlijke gebeurtenis zijn steentje bij te dragen. Dat kan via enkele computers.
____________________________

Een deel van deze workshop-in-progress, namelijk een ouderpaar van de 14de generatie, zal van tot vrijdag 8 juli 2011 te zien zijn op de agora van de Universiteit Hasselt – Campus Diepenbeek. Via een opstelling zal ook hier het publiek worden uitgenodigd om mee te doen aan de studies.

De tentoonstelling is dagelijks, behalve op zaterdag en zondag, toegankelijk van 9.00 tot 17.00 uur.