Prinses Mathilde tovert glimlach op gezichten van MS-patiënten     16 jun 2011

Mevrouw Ingrid VRANCKEN

32-11-269024

ingrid.vrancken@uhasselt.be

Binnen het Biomedisch onderzoeksinstituut (BIOMED) van Universiteit Hasselt wordt er onderzoek uitgevoerd naar multiple sclerose (MS). Dit is een slopende ziekte die onder meer leidt tot verlamming.

Fundamenteel onderzoek
Helaas is de oorzaak van de ziekte tot op dit ogenblik nog niet gekend. Wel is duidelijk dat zowel genetische- als omgevingsfactoren hierin een rol spelen. Hoewel de aandoening nog niet kan worden genezen, zijn er al verschillende soorten medicijnen op de markt die het leven van de patiënten een stuk aangenamer kunnen maken door de ziekteprocessen te onderdrukken.

Voor de ontwikkeling van een specifieke therapie tegen MS is het dus noodzakelijk dat we een idee krijgen wat er allemaal fout loopt in de hersenen en het ruggenmerg van patiënten en welke factoren mee aan de oorzaak liggen van de ziekte.

Professor Piet Stinissen, decaan faculteit Geneeskunde, legt uit: “Binnen BIOMED onderzoeken we hoe het immuunsysteem wordt geactiveerd en gereguleerd bij zowel gezonde individuen als MS-patiënten. Daarnaast worden nieuwe ziektemerkers opgespoord en bestuderen we hoe bepaalde cellen in de hersenen worden aangetast. We onderzoeken ook hoe we aangetaste cellen kunnen herstellen en hoe we via verschillende modellen deze aantasting kunnen vermijden.”

MS-Netwerk Limburg
Om het MS-onderzoek verder uit te bouwen, heeft BIOMED de krachten gebundeld met het onderzoeksinstituut REVAL van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) en met het Revalidatie en MS Centrum Overpelt, waaruit het MS-Netwerk Limburg is ontstaan. Een belangrijk deel van deze samenwerking bestaat uit het samenvoegen van (klinisch) wetenschappelijk onderzoek dat voorheen apart werd uitgevoerd in de verschillende instituten. Dit MS-netwerk is dus een unieke combinatie van fundamenteel onderzoek (BIOMED), revalidatieonderzoek (PHL-REVAL) en klinische- en zorgexpertise (Revalidatie en MS Centrum Overpelt). MS-Netwerk Limburg is inmiddels dan ook uitgegroeid tot de grootste MS-onderzoekspool in de Benelux.

Contact patiënten-onderzoekers
Eenmaal per jaar wordt vanuit het MS-netwerk een activiteit voor de zorgverleners en MS-patiënten georganiseerd. Zo was in 2009 ‘MS rond de tafel’ een groot succes. Decaan Piet Stinissen zegt: “Tijdens dit initiatief kregen MS-patiënten de kans om rechtstreeks contact te leggen met de onderzoekers en zo een antwoord te krijgen op al hun vragen. Ook voor de onderzoekers was dit een hele ervaring. Dankzij deze contacten kunnen we niet alleen het onderzoek beter oriënteren, maar krijgen we ook een realistischer beeld van de huidige behandelingsmethoden.”

Vandaag ging MS-Netwerk Limburg nog een stapje verder. Professor Stinissen vertelt: “Deze namiddag boden we de mogelijkheid aan MS-patiënten om voor één dag de rollen eens om te draaien en zelf actief bij te dragen aan het MS-onderzoek.”

Prinses Mathilde participeert enthousiast
“Prinses Mathilde is ingegaan op onze uitnodiging om deel te nemen aan deze activiteiten. Haar aanwezigheid heeft de MS-patiënten duidelijk een hart onder de riem gestoken. Alle patiënten reageerden bijzonder positief op de interesse vanwege de prinses. Sommigen waren een beetje verbaasd dat ze zoveel wist over het ziekteproces bij MS.”

Samen met 93 MS-patiënten, 40 zorgverleners en 53 onderzoekers bestudeerde Prinses Mathilde de cellen van het immuunsysteem onder de microscoop. Ze isoleerde DNA uit witte bloedcellen en ze nam deel aan revalidatietesten en –technieken, uitgevoerd door onderzoekers. Ze nam uitgebreid de tijd om met patiënten en onderzoekers een babbeltje te slaan.