Ruim 800 eerstejaars starten aan de UHasselt!    14 sep 2011

14 sep 2011

De grootste stijging is voor rekening van toegepaste economische wetenschappen met 20 procent meer studenten, gevolgd door rechten met 18 procent meer inschrijvingen.

Rechten
Opvallend blijft het succes van de faculteit rechten: vorig jaar zaten ze aan 184, op dit moment (en de inschrijvingen zijn nog niet afgesloten) staan al 218 eerstejaars genoteerd. Dat maakt rechten meteen ook de grootste faculteit van UHasselt.

Rector Luc De Schepper: “Het bewijst duidelijk de nood aan een opleiding rechten in Limburg. Er was ook de vrees dat rechten studenten van toegepaste economische wetenschappen zou kannibaliseren maar dat blijkt niet het geval: TEW stijgt met 20 procent, er zijn nu al 214 eerstejaars. Studenten kiezen in deze crisistijd meer voor opleidingen met werkzekerheid. Vooral de zwaardere richtingen, zoals handelsingenieur.”

Toelatingsproef
Ook geneeskunde zit met 15 procent serieus in de lift, maar dat is vooral voor rekening van biomedische wetenschappen: die richting telt zelfs 29 procent meer eerstejaars.

“En we verwachten de volgende dagen nog inschrijvingen want de studenten die in augustus meededen aan de toelatingsproef geneeskunde hebben deze week hun uitslag gekregen.”

Verkeerskunde en informatica zitten aan een status quo in vergelijking met vorig jaar. Biologie moet afrekenen met een daling van 20 procent en ook fysica doet het minder. “Wiskunde en scheikunde compenseren dat dan weer. Wetenschappen stijgt globaal met 14 procent.”