Studiedag ontrafelt geheimen in het recht     30 sep 2011

30 sep 2011

Tijdens deze studienamiddag worden de best bewaarde geheimen in het recht ontrafeld. Zo gaat onderzoekster Anne Ooms nader in op de vraag hoe ver de verplichting tot geheimhouding van de magistratuur reikt. Deze bijdrage is bijzonder actueel en de titel alvast veelbelovend: “Magistraten, geheimen en meningen… Opgelegde geheimdoenerij of gedirigeerde vrije meningsuiting?”

Haar collega Kathleen Mertens analyseert de noodplanning en informatieverstrekking bij het voltrekken van een kernramp. Zo vergelijkt ze onder meer de wetgeving in België met die van de Verenigde Staten.

Meester Tom De Gendt buigt zich over de geheimhoudingsplicht in een ziekenhuis: die plicht is immers anders voor de verschillende ziekenhuisactoren.

Professor Petra Foubert licht de huidige loonkloof tussen mannen en vrouwen toe en pleit voor een grotere transparantie van looninformatie.

Professor Peter Schollen maakt vervolgens een round up van de verschillende geheimen in het recht.

Op het einde van de studienamiddag treden enkele panelleden in debat:

• Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
  • Edward Smeets, ondervoorzitter rechtbank van eerste aanleg Hasselt
  • Marc Rubens, Procureur des Konings te Hasselt
  • Niels Appermont, student UHasselt

Knack-journalist Patrick Martens is moderator.

Naar aanleiding van deze studienamiddag wordt een omvangrijk verslagboek, dat nog meerdere topics over geheimen in het recht beschrijft, uitgegeven bij Intersentia. Dit boek zal op 13 oktober beschikbaar zijn.

Kostprijs voor deelname aan de studiedag (inclusief verslagboek, koffie, gebakjes en receptie) bedraagt 95 euro.

Met deze studienamiddag viert de faculteit rechten en haar onderzoeksgroep Centrum Overheid en Recht de uitreiking van de eerste bachelordiploma’s rechten aan de Universiteit Hasselt. Alle rechtenstudenten worden dan ook uitgenodigd om deel te nemen aan deze gebeurtenis. Zij betalen geen inschrijvingsgeld voor de studienamiddag; het verslagboek is evenwel niet gratis.

Inschrijven, voor 10 oktober 2011, kan via www.uhasselt.be/geheimen