UHasselt stelt employability skills voor aan eerstejaarsstudenten    20 okt 2011

20 okt 2011

Leon Vliegen geeft het startsein
Meer dan 200 eerstejaarsstudenten Rechten vulden op maandag 17 oktober de Kleine Schouwburg van het Hasseltse cultuurcentrum. HR-expert Leon Vliegen gaf er het startsein voor een reeks lezingen en interactieve sessies rond de life long employability skills die vanaf dit academiejaar structureel in het curriculum van de UHasselt-opleidingen aan bod komen. Een dynamische voorstelling, die de studenten sensibiliseerde voor het belang van de skills en hen motiveerde om er meteen mee aan de slag te gaan.

Employability skills creëren kansen
“Als je binnen een paar jaar met een universitair diploma op zak gaan solliciteren, dan is dat diploma voor elke professionele organisatie een hele geruststelling. Het bewijst immers dat je de juiste academische kennis verworven hebt”, zei de HR-Manager van het Jaar 2003. “Maar uiteindelijk is die kennis slechts het begin. De bedrijfswereld vraagt veel meer. Die wil afgestudeerden die over een uitgebreide set vaardigheden beschikken. Employability skills die maken dat werknemers effectiever zijn, hun job beter uitvoeren dan andere werknemers met eenzelfde diploma. Dat UHasselt in het kader van haar nieuwe positionering jullie deze vaardigheden al tijdens jullie studies wil meegeven, kunnen we enkel toejuichen. Hiermee geeft de universiteit jullie meer kansen. Meer kansen om een job te vinden, én meer kansen om net die carrière te maken die je wil maken.”

Herkenbaar, creatief en interactief
Dat employability skills belangrijk zijn in de moderne arbeidsrealiteit, werd de studenten al snel duidelijk. Maar wat betekenen die skills precies in de praktijk? De acteurs van Improvisatietheater Inspinazie brachten de vaardigheden één voor één in beeld. Geen saaie, theoretische uiteenzetting, maar een interactieve wervelende voorstelling die vorm kreeg door de input van het publiek. Employability skills als timemanagement en teamwork werden onmiddellijk gelinkt aan de realiteit van de toeschouwers: een studentikoze realiteit vol cantussen, fuiven en dramatische liefdesperikelen. Herkenbaar, fris, creatief, én met een stevige dosis humor.

Op 17 en 19 oktober 2011 werden de employability skills ook aan de eerstejaarsstudenten van de andere faculteiten voorgesteld.