Universiteit Hasselt: toegangspoort voor internationaal georiënteerde topingenieurs    28 feb 2011

28 feb 2011

Door de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst kunnen de bachelorstudenten fysica van UHasselt rechtstreeks doorstromen naar de Master of Electrical Engineering in Eindhoven. Het behaalde masterdiploma wordt in België gelijk gesteld met een master in burgerlijk ingenieur: elektrotechniek. Kortom, een samenwerking die veel mogelijkheden biedt voor zowel de student als de betrokken universiteiten en bijdraagt tot de ambitie om de regio uit te bouwen tot een toptechnologische regio.

Toekomstgericht
Het feit dat UHasselt en TU/e in de toekomst gaan samenwerken rond de Master of Electrical Engineering is geen toeval. Kiezen voor een een Master of Electrical Engineering is namelijk kiezen voor het heden en de toekomst.

Iedere dag opnieuw worden wij geconfronteerd met toepassingen, die rechtstreeks verband houden met Electrical Engineering. Surfen op het internet, bellen naar je vriend, ’s avonds in de zetel zitten voor tv, een drankje halen uit de koelkast, even de radio opzetten,… zijn er slechts enkele van. Maar electrical engineering komt ook voor in de gezondheidszorg en is ook actief op het domein van duurzame energie. Bij toepassingen zoals zonnepanelen of elektrische voertuigen vervult een Master of Electrical Engineering een zeer belangrijke rol. De studierichting is dan ook niet alleen zeer toepassingsgericht, maar ook zeer toekomstgericht.

De volgende thema’s komen sterk aan bod tijdens de Master of Electrical Engineering:

• The Connected World: de toekomst van communicatie
  • Care and Cure: elektrotechniek in de gezondheidszorg
  • Smart and Sustainable Society: duurzaam met energie omgaan

Internationaal
Prof. dr. Jean Manca, decaan van de faculteit Wetenschappen, beklemtoont de uniekheid en meerwaarde van deze samenwerkingsovereenkomst: “Door het ondertekenen van deze overeenkomst versterken we de samenwerking met de TU/e. Onze bachelorstudenten kunnen momenteel al doorstromen naar de ingenieursopleidingen Applied Physics, Applied Chemistry en Applied Mathematics. Nu krijgen de bachelorstudenten fysica ook de mogelijkheid om rechtstreeks door te stromen naar de Master of Electrical Engineering. In België komt dit diploma overeen met het diploma van burgerlijk ingenieur: elektrotechniek. Voor de studenten van UHasselt biedt dit zeer veel kansen, temeer omdat TU/e wereldwijd als een topuniversiteit wordt beschouwd op het vlak van ingenieursopleidingen en een sterke internationale uitstraling heeft.”

Dit citaat wordt onder meer bevestigd door een onderzoek dat door Der Spiegel is uigevoerd bij 1000 gerenommeerde professoren en 7400 studenten uit heel Europa. Hieruit blijkt dat TU/e de beste ingenieursopleidingen heeft van de Europese Unie. De Master of Electrical Engineering maakt hier ook deel van uit.

Toepassingsgericht
Xavier Janssens, oud-student van de UHasselt en TU/e, is erg enthousiast over de ingenieursopleidingen in Eindhoven. Hij zegt hierover: “Na het behalen van mijn bachelor fysica aan UHasselt gaf ik de voorkeur aan een toegepaste richting en wilde ik nauwer met het bedrijfsleven samenwerken. De keuze voor TU/e lag dan ook voor de hand.”

Ook UHasselt-vicerector onderwijs, prof. dr. Erna Nauwelaerts, bevestigt dat het profiel van de ingenieursopleidingen aan de TU/e perfect aansluit bij de ambities van UHasselt om een belangrijke bijdrage te leveren in de ontwikkeling van een toptechnologische regio. “Een goede samenwerking met het bedrijfsleven, het opleiden van hooggeschoold personeel voor de regio en een internationale oriëntering van de opleiding liggen hierbij aan de basis. De keuze voor een uitbreiding van de samenwerking met de TU/e is dan ook een logisch gevolg.”

Bedrijfsgeoriënteerd
Voor Universiteit Hasselt betekent het bedrijfsgeoriënteerde profiel van de ingenieursopleidingen aan de TU/e een grote meerwaarde voor de student. Dat TU/e op dit vlak zeer goed scoort, blijkt ook uit een studie van het Center for Science and Technology studies. Hierin wordt bevestigd dat TU/e wereldwijd op nummer één van een lijst van 350 universiteiten staat, waarbij de focus ligt op samenwerking met bedrijven in onderzoek en wetenschappelijke publicaties.

Voor studenten is dit dan ook een unieke kans om al tijdens de opleiding een netwerk met bedrijven uit te bouwen, zelfs op internationaal vlak.

Prof. dr. Jean Manca, decaan faculteit Wetenschappen,
E-mail: jean.manca@uhasselt.be