Universiteit Hasselt werkt verder op ontdekking Nobelprijswinnaar    4 okt 2011

4 okt 2011

Gisteren werd de Nobelprijs voor Geneeskunde postuum uitgereikt aan de Canadees Ralf Steinman, die vrijdag op 68-jarige leeftijd overleden is. Hij kreeg de helft van de prijs voor zijn ontdekking van dendrietcellen en hun rol in het immuunsysteem. De andere helft van de prijs ging naar Bruce Beutler en Jules A. Hoffmann voor hun ontdekkingen met betrekking tot het aangeboren immuunsysteem.

Dendrietcellen zijn meester-regulatoren van het immuunsysteem, die zorgen voor het opwekken van een specifieke immuunrespons tegen schadelijke infecties. Recent werd ontdekt dat deze cellen niet enkel het immuunsysteem activeren, maar het ook kunnen onder controle houden.
Binnen het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de Universiteit Hasselt wordt deze kennis verder onderzocht in het licht van de ziekte Multiple Sclerose (MS). MS is een aandoening waarbij het immuunsysteem overactief is en zich verkeerdelijk richt tegen lichaamseigen hersencomponenten met de gekende verlammingsverschijnselen tot gevolg.

BIOMED is internationaal gekend voor hun onderzoek naar ziektemechanismen van MS en de ontwikkeling van nieuwe doeltreffende therapieën. In samenwerking met de Universiteit Antwerpen word nu onderzocht of dendrietcellen van MS-patienten afwijkingen vertonen en hoe dit kan gecorrigeerd worden. Deze nieuwe inzichten kunnen aantonen of dendrietcellen kunnen gebruikt worden als therapie voor MS. Op deze manier heeft het werk van Steinman ook een belangrijke bijdrage geleverd voor het onderzoek naar MS.