ZorgIdee Award 2011 gaat naar Wit-Gele Kruis    16 dec 2011

16 dec 2011

LifeTechLimburg en UHasselt organiseren ZorgIdee 2011

Hoe ziet de zorg van de toekomst eruit? Deze vraag stond centraal bij ZorgIdee 2011, dat LifeTechLimburg en UHasselt op 16 december organiseerden. Nieuwe trends, uitdagingen en opportuniteiten in de zorg kwamen aan bod. Daarnaast reikten minister Jo Vandeurzen en gouverneur Herman Reynders de ZorgIdee Award 2011 uit. Wit-Gele Kruis werd de gelukkige winnaar met haar Telethuis®-project.

Patiënt van op afstand telemonitoren
Wit-Gele Kruis sleepte vandaag de ZorgIdee Award 2011 in de wacht. Het Telethuis®-project onderzoekt of telemonitoring voor patiënten met een nood aan begeleide/gecontroleerde bloeddrukmetingen een mogelijk zorgaanbod kan bieden. Concreet: de verzorger zou zijn patiënt, die thuis op dat moment thuis is, van op afstand moeten kunnen monitoren. Het Telethuis®-project wist de jury te overtuigen “omdat de nieuwste technologie op een efficiënte manier wordt ingezet in de thuiszorg”.

Nieuwe zorgtechnologieën met een enorme impact
ZorgIdee focust op innovatieve projecten in de zorgsector. En dat is van onschatbare waarde, vindt minister Jo Vandeurzen: "ZorgIdee is een zeer belangrijk initiatief aangezien nieuwe technologieën in de zorg, een enorme impact zullen hebben op de zorg in de volgende jaren. Vandaar dat we vanuit beleidsdomeinen ook zeer sterk investeren in innovaties in de zorg."
Piet Stinissen, voorzitter van LifeTechLimburg, voegt toe: “Limburg beschikt over zeer sterke troeven om in het domein van nieuwe zorgtechnologie een vooraanstaande rol te spelen. Dat wordt geïllustreerd door enkele concrete voorbeelden die vandaag werden voorgesteld.” Eén van die innovaties is ReSkin: een nieuw, innovatief verband dat vocht –en wrijfletsels bij bedlegerigen voorkomt. ReSkin bespaart verpleegkundigen heel wat tijd en biedt de gebruiker meer comfort. De nieuwe ReSkin Silicone Skin Technologie werd onlangs nog geselecteerd als demonstratieproject van Flanders’ Care.

Telemonitoring in Limburg
Ook telemonitoring in Limburg kwam aan bod. In het hartcentrum van het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL) worden zowat 200 patiënten met een geïmplanteerde hartstimulator gemonitord. Telemonitoring wordt door het Jessa Ziekenhuis ook toegepast voor patiënten met hartritmestoornissen die na een ziekenhuisopname terug naar huis gaan. De kosteneffectiviteit en het wetenschappelijk nut van deze mogelijke toepassingen zullen ook in de nabije toekomst worden onderzocht. Voor dit laatste is een samenwerking tot stand gekomen tussen het ZOL, het Jessa Ziekenhuis en de faculteit Geneeskunde van de UHasselt. Tot vandaag werd telemonitoring vooral toegepast bij cardiale aandoeningen, maar deze manier van opvolgen geeft ook mogelijkheden naar diabetici, longpatiënten e.a. (Het klinische gedeelte van dit project wordt uitgevoerd door het ZOL in samenwerking met het Jessa Ziekenhuis.)