Studenten verkeerskunde onderzoeken bereikbaarheid Pukkelpop    10 aug 2012

10 aug 2012

Leuke prijzen winnen én helpen om de bereikbaarheid van Pukkelpop helpen verbeteren? Het kan eenvoudig: de festivalganger hoeft alleen maar de app te downloaden en enkele vragen te beantwoorden om kans te maken op mooie prijzen (iPad, backstage rondleidingen, Pukkelpop Hoodies…). Je kan de app downloaden via https://play.google.com/store/apps/developer?id=IMOB. An Neven en Tim De Ceunynck, doctoraatsstudenten Verkeerskunde, geven meer uitleg.

Anonieme GPS-coördinaten
An: “We proberen voornamelijk bezoekersstromen van en naar het festivalterrein in kaart te brengen. Hiervoor ontwikkelden we de smartphone applicatie ‘Pukkelpop Trip Tracker’ voor Android-smartphones die de verplaatsingen van en naar het festival registreert via GPS-coördinaten. De gebruiker moet alleen maar de app downloaden. Uiteraard is dat volledig op vrijwillige basis. De GPS-coördinaten worden dan automatisch geregistreerd én anoniem verstuurd naar de onderzoekers. Er worden in deze app geen persoonlijke gegevens bevraagd of opgeslagen.”

Backstage rondleidingen en iPad
Tim: “Via enkele vragen die in de app geïntegreerd zijn, polsen we naar extra informatie (o.a. het gebruikte vervoersmiddel en het vertrektijdstip) van de gebruikers om achterliggende verplaatsingspatronen te achterhalen. Door deze vragen te beantwoorden, maakt de gebruiker tijdens het festival bovendien kans op een iPad, exclusieve backstage rondleidingen, Pukkelpop hoodies en andere mooie prijzen. Indien de gebruiker wint, krijgt hij/zij tijdens het festival daarvan automatisch bericht via de app met meer informatie over hoe de prijs kan opgehaald worden."

Knelpunten in kaart brengen
An: “Met de verzamelde GPS-locaties van de festivalgangers zijn we in staat om de afgelegde reisroutes op kaart te visualiseren. Hierdoor kunnen we de drukte van het verkeer op verschillende routes en doorheen de tijd in kaart brengen, wat ons een beter zicht geeft op de voornaamste knelpunten in de bereikbaarheid. Zo kunnen we suggesties aanreiken aan de organisatie om de bereikbaarheid voor de Pukkelpopbezoekers te verbeteren in de toekomst. Hoe meer informatie we kunnen verzamelen (dus hoe meer festivalgangers deelnemen aan het onderzoek), hoe meer we de mobiliteitssituatie zullen kunnen verbeteren.”

Kortom: deelnemers moeten alleen maar de app downloaden en de korte mini-enquête invullen. Zo maken ze kans op een iPad, exclusieve backstage rondleidingen en andere mooie prijzen. Door deel te nemen aan het onderzoek kan de bereikbaarheid van Pukkelpop de komende festivaledities verbeterd worden. Je kan de app downloaden via https://play.google.com/store/apps/developer?id=IMOB.