Biosensoren zijn de toekomst    24 apr 2012

24 apr 2012

Experts buigen zich  in de UHasselt over ontwikkeling van biosensoren-onderzoek
Biosensoren zijn in staat om bepaalde kenmerkende stoffen snel te detecteren. Ze worden o.a. in de medische sector (bv kankeronderzoek), de milieusector, de voedingsindustrie (bv kwaliteitsonderzoek van het voedsel, voedselallergenen) en zelfs in de agrarische sector gebruikt. De toenemende diversiteit van toepassingen heeft als gevolg dat het biosensoren-onderzoek steeds sneller evolueert. Het tweede NanoSensEU symposium op 25 april 2012 in de Universiteit Hasselt biedt een forum aan al wie zich in deze fascinerende sector inzet of interesseert. Zowel wetenschappelijke projecten als innovaties uit de bedrijfswereld zullen worden voorgesteld. Het symposium, dat kadert binnen het NanoSensEU project, is erop gericht om ervaringen en ontwikkelingen uit te wisselen en zo een voedingsbodem te creëren voor nieuwe initiatieven en samenwerkingen.

Waarom biosensoren de toekomst zijn
Bepaalde merkers in het bloed, urine of ander lichaamsvocht zijn specifiek voor bepaalde gezondheidstoestanden (bvb. zwangerschap) of ziekten (bvb. kanker). Indien dokters deze merkers snel kunnen detecteren, kan er snel een diagnose gesteld worden. Dit is uiteraard van groot belang om vervolgens een correcte behandeling te kunnen starten. Maar naast de gezondheidszorg is het ook in andere sectoren, zoals milieuonderzoek of kwaliteitscontrole van voedsel, van groot belang om bepaalde kenmerkende stoffen te kunnen detecteren. Omdat er een grote nood is aan biosensoren die een grote diversiteit aan merkers kunnen herkennen, is dit een zeer snel groeiende tak van de wetenschap. Het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) en het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO-IMOMEC) van de UHasselt verrichten in samenwerking met een aantal andere instituten en bedrijven baanbrekend onderzoek naar biosensoren. Hier worden vooral zogenaamde “point of care” biosensoren ontwikkeld, die ter plekke in een dokterspraktijk kunnen worden gebruikt.

NanoSensEU verenigt biosensoren onderzoek in Europa
NanoSensEU is een interregionaal project dat expertise rond biosensoren onderzoek in Europa verenigt, om een universeel meetoppervlak te ontwikkelen voor belangrijke biomoleculen, zoals ziektemerkers en voedselallergenen. Het detectieplatform dat binnen dit project wordt ontwikkeld, kan gebruikt worden voor zeer diverse moleculen, naargelang de vraag. Dit in tegenstelling tot de meeste biosensoren, die gericht zijn op een doelwitstof die van belang is in één specifieke toepassing.

NanoSensEU brengt kennis en ervaring uit academische instellingen samen om tegemoet te komen aan de hedendaagse noden van de industrie, in het bijzonder van bedrijven die ziektemerkers ontwikkelen. Dit project is een samenwerking tussen BIOMED (UHasselt), Katholieke Universiteit Leuven, Technische Universiteit Eindhoven en IMO-IMOMEC (IMEC).

Meer info: http://www.uhasselt.be/nanosenseu2012