Bofuitbraak in studentenmilieu – raadgevingen voor studenten    8 jun 2012

8 jun 2012

Wat kunt u als student doen om te vermijden dat u ziek wordt?

Bofvaccinatie gebeurt in Vlaanderen al jaren met een combinatievaccin tegen mazelen, bof en rubella (MBR). Sedert 1995 zijn er twee aanbevolen vaccinatiemomenten tegen bof: op de leeftijd van één jaar (vroeger op 15 maanden, nu op 12 maanden) en in het vijfde leerjaar.

Als u medestudenten kent met bof raden we u aan om na te gaan of u de twee vaccins heeft gekregen.

• Als u geen twee vaccins gekregen heeft, raden we u aan om naar uw huisarts te gaan voor een inhaalvaccinatie tegen MBR. De huisartsen mogen hiervoor de door de Vlaamse overheid gratis aangeboden vaccins gebruiken.
  • Ook als u niet weet hoeveel vaccins u gekregen heeft, of vermoedt dat u ze niet alle twee gekregen heeft, raden we u aan om een inhaalvaccinatie te laten toedienen.
  • Als u twee vaccins gekregen heeft, bent u in volledig gevaccineerd. Er zijn geen wetenschappelijke artikelen beschikbaar die een derde vaccinatie onderbouwen.

We wensen alle studenten alvast veel succes en een bofvrije examenperiode!

Voor meer informatie over bof kunt u terecht op www.zorg-en-gezondheid.be/bof.

inhaalvaccinatie: Inhaalvaccinaties zijn vaccinaties die gegeven moeten worden aan individuen waarvan het vaccinatieschema vertraging heeft opgelopen. Omdat de vaccinatie later gegeven wordt, moeten soms andere vaccins gegeven worden en andere tijdsintervallen gerespecteerd worden. Soms moet iemand niet meer tegen een bepaalde ziekte gevaccineerd worden, omdat hij/zij hiervoor te oud is geworden.

MBR: Mazelen, Bof, Rubella