Doctoraat Matthias Bäcker optimaliseert kweekprocessen van geneesmiddelen    30 okt 2012

30 okt 2012

Talrijke geneesmiddelen zoals antibiotica en antilichamen worden immers gekweekt in celculturen. Dat moet gebeuren met de juiste temperatuur, zuurtegraad en voedingsstoffen, en dat is precies wat de sensorchip meet. Matthias Bäcker verdedigde zijn doctoraat met succes op 29 oktober aan de Universiteit Hasselt. Hij is hiermee de eerste alumnus van de Aachen University of Applied Sciences die doctoreert onder de paraplu van de unieke samenwerkingsovereenkomst met de UHasselt. “Het onderzoek bouwt op de sterke expertise van de UHasselt in het biosensoronderzoek en kan leiden tot concrete toepassingen in de biotech-industrie,” voegt promotor prof. dr. Patrick Wagner toe.

Het kweekproces van geneesmiddelen in celculturen moet vlot verlopen. De cellen moeten in goede conditie gehouden worden door o.a. voor de juiste temperatuur en zuurtegraad te zorgen. De zuurtegraad zal schommelen door de stofwisseling van de cellen zelf. Ze moeten ook van de juiste voedingsstoffen (glucose, glutamine) worden voorzien. Deze kweekprocessen kunnen dagen of weken duren en voor de cellen moet het milieu altijd optimaal blijven. Klassiek gebeurt dit door staalnames uit de bioreactor en een laboanalyse op deze stalen. Slimmer en praktischer zou het zijn om een kleine sensor in de bioreactor te plaatsen die al deze gegevens continu opvolgt. In deze opdracht is Matthias Bäcker voor een zeer groot stuk geslaagd in zijn doctoraat. Deze aanpak is een beloftevolle insteek om geneesmiddelen met een hoge efficiëntie en doeltreffendheid uit de bioreactoren te kunnen ‘oogsten’. Bäcker’s sensoren werden dan ook getest in kleinschalige labo-biorectoren en hij werkt samen met een bedrijf dat bioreactoren ontwikkelt voor professionele en industriële doeleinden.

Eerste doctoraat in samenwerking Aachen University - UHasselt
Het werk van Matthias Bäcker kwam tot stand in het kader van de nauwe en vruchtbare samenwerking tussen de Aachen University of Applied Sciences en de Universiteit Hasselt.  De wetenschappelijke begeleiding lag in handen van prof. Michael Schöning, directeur van het Institute for Nano- and Biotechnologies in Aken, en van prof. Patrick Wagner van het Instituut voor Materiaalonderzoek, IMO-IMOMEC, van de UHasselt.

De Universiteit Hasselt heeft een officieel samenwerkingscontract met de Aachen University of Applied Sciences om elkaar te ondersteunen op vlak van onderwijs en onderzoek. Deze samenwerking is nog in een ander verband nuttig: het Institut für Bio- und Nanotechnologieen van prof. Schöning doet excellent onderzoek dat elke vergelijking met universitaire instituten kan doorstaan. Echter: de Aachen University of Applied Sciences is een hogeschool die zelf geen doctoraten mag uitreiken, terwijl hun masters perfect toelaatbaar zijn voor een doctoraat. Daarom zijn nu vier Akense onderzoekers als doctorandi in de UHasselt ingeschreven. Matthias Bäcker is de eerste in de rij die zijn doctoraat voor de jury mocht verdedigen.

Concrete toepassingen in biotech-industrie
Prof. dr. Piet Stinissen, decaan van de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen van de UHasselt, voegt toe: “Voor toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg is samenwerking tussen disciplines nodig. Dit onderzoek waarbij biomedici, fysici en ingenieurs van de Aachen University of Applied Sciences en de Universiteit Hasselt hebben samengewerkt past perfect in die toekomstvisie.”

Opvolging
Het onderzoekswerk van Matthias Bäcker leidde tot een hele reeks publicaties in toonaangevende tijdschriften en presentaties op internationale conferenties. De kersverse ‘doctor Bäcker’ blijft trouw aan het onderzoek en zal met zijn kennis en kunde bijdragen tot een Europees kaderproject en het Interreg-project ‘BioMiMedics’ rond biodegradeerbare materialen. Ook de UHasselt-instituten IMO-IMOMEC en BIOMED zijn partners in het BioMiMedics-project. Zo is de opvolging van de geslaagde samenwerking tussen de UHasselt en de Aachen University of Applied Sciences ook voor de komende jaren verzekerd.