Faculteit Wetenschappen reikt eerste “Honorary Fellowships” uit    16 mrt 2012

16 mrt 2012

Bijzondere alumni ontvangen awards voor uitmuntende realisaties

Van een wiskundige die doorstroomt tot de top van een internationaal autobedrijf (Ford) tot een fysicus die nadenkt over supersnaartheorieën en zwarte gaten: de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit Hasselt reikt op vrijdag 16 maart 2012 voor de eerste keer in de geschiedenis van deze universiteit “Honorary Fellowships” uit. Een aantal alumni die zich in hun verdere loopbaan hebben onderscheiden door bijzondere initiatieven of uitmuntende realisaties krijgen een ‘fellow-award’. De Faculteit Wetenschappen wil hen, met de uitreiking van deze fellowships, hen extra erkenning geven en hen aanstellen als “Ambassadeurs van de Faculteit Wetenschappen”. Deze fellows kunnen een voorbeeld zijn voor de nieuwe generatie studenten en zij kunnen bijdragen tot het promoten van wetenschap bij jongeren.

De volgende alumni krijgen een “Honorary Fellowship”:

Vic Daenen, Carline Manager Manufacturing Business Office Ford of Europe en vanaf april 2012 Assistant Plant Manager Ford Genk

Vic Daenen behaalde zijn kandidatuur Wiskunde in het LUC Diepenbeek in 1987. Twee jaar later behaalde hij zijn licentie Wiskunde (optie Statistiek) aan de KU Leuven. Van juli ‘89 tot september 1990 deed hij aan het LUC Diepenbeek vnl. onderzoek voor industrie in het Fonds voor Technologisch Onderzoek Statistiek. In 1990 startte Vic Daenen zijn indrukwekkende carrière bij Ford Werke GmbH. Hij evolueerde van Statistical Process Control & Quality Systems Co-ordinator via Production Superintendent Trim, Quality Manager Cologne Plant (eerste buitenlandse opdracht) en Area Manager Trim&Final Assembly naar Assistant Plant Manager Genk (vanaf april 2012). Een indrukwekkende Belgische én internationale carrière van een succesvolle alumnus.

• Prof. dr. Stefan Vandoren, Associate Professor in Theoretical Physics, Utrecht University.

Stefan Vandoren behaalde zijn kandidatuur Fysica in het LUC Diepenbeek in 1988. In 1990 behaalde hij zijn licentie Fysica aan de KU Leuven. In 1995 werd hij Doctor in de Fysica met de grootste onderscheiding aan de KU Leuven. Vanaf 1996 begon hij aan een indrukwekkende internationale academische carrière.
Hij werkte voor:
- University of Wales in Swansea,
- C.N. Yang Institute for Theoretical Physics, State University of New-York, Stony Brook, USA
Sinds 10 jaar werkt hij voor het gereputeerde Institute for Theoretical Physics ans Spinoza Institute van de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde in tal van prestigieuze vaktijdschriften en won de Descartes-Huygens prijs in 2008. Tenslotte is hij ook bekend van zijn boek “Tijd in Machten van Tien” waar hij samen met Prof. dr. Gerard ’t Hooft, Nobelprijswinnaar 1999 de enorme diversiteit aan natuurverschijnselen beschrijft die zich afspelen op de verschillende tijdschalen.

• Prof. dr. Hilde Wilkinson-Herbots, Senior Lecturer, Department of Statistical Science, University College London

Hilde Herbots werd kandidaat in de Wiskunde in LUC Diepenbeek in 1988. Zij behaalde haar Licentiaat in de Wiskunde met grootste onderscheiding en felicitaties van de Jury in de KU Leuven in 1990. Daarna doctoreerde Hilde in de Wiskunde (Statistics) aan de University of London in 1994 met haar studie over “Stochastic models in Genetics”. Vanaf 1994 werkt Hilde Wilkinson-Herbots aan het prestigieuze Department of Statistical Science van University College London. Het departement Statistiek van University College London is het oudste universitair Statistiek-departement ter wereld, opgericht in 1911 door Karl Pearson. Hilde geeft momenteel les in Kansberekening, Stochastische processen en Statistiek voor informatici, voert uitmuntend onderzoek in toegepaste kansberekening is verantwoordelijk voor het selecteren van studenten voor het departement. Dat is een hele uitdaging gezien er 8 maal meer kandidaten uit de hele wereld opdagen om er te studeren dan de beschikbare studieprogramma’s.

• Dr. Jan Vliegen, Senior Vice President Future Business for Energy Materials, Site-Manager Umicore Olen.

Jan Vliegen behaalde zijn kandidatuur Chemie in het LUC Diepenbeek in 1975. Hij was één van eerste studenten van het LUC! Zijn licentie Chemie behaalde hij aan de KU Leuven. Jan Vliegen was van 1977 tot 1983 assistent aan het LUC én doctoreerde aan de UIA in januari 1983. Vanaf 1984 werkte hij voor MHO in Olen, het huidige Umicore. Jan Vliegen werkte 10 jaar voor R&D Umicore en is er na een schitterende carrière opgeklommen tot Senior Vice President Future Business for Energy Materials en Site Manager Umicore Olen. Hij deed heel veel internationale ervaring op terwijl hij voor Umicore werkte in Duitsland, China, Korea, Japan en Noord-Amerika. Op dit ogenblik is hij verantwoordelijk voor de 1000 werknemers van de fabriek in Olen en volgt hij dossiers op die te maken hebben met toekomstige mogelijkheden in de hernieuwbare energiesector.

Jongeren warm maken voor wetenschap
Decaan Jean Manca: “In de VS behoren wetenschappen en ingenieurswetenschappen tot de populairste studierichtingen. In Europa en in België is dit voorlopig minder uitgesproken. Nochtans is er een ontzettende nood aan afgestudeerden in deze richtingen voor de innovatie-gedreven kenniseconomie waarin we leven.  De loopbaan van de fellows toont aan dat kiezen voor wetenschappen de deuren opent voor een boeiende carrière met brede doorstroommogelijkheden naar diverse sectoren. Zowel in de academische wereld als in diverse organisaties en bedrijven is er een blijvende nood aan wetenschappers met innovatieve ideeën.”