Jasmien Herssens wint Cera Award als ‘ingenieur met een hart’    16 okt 2012

16 okt 2012

Dr. Arch. Jasmien Herssens won zaterdag de Senior Cera Award. Jasmien is docent aan de PHL, departement Architectuur, en gastdocent aan de UHasselt. Sinds 2009 reikt Cera deze award uit als erkenning van een ingenieur of een persoon met een technisch-wetenschappelijke achtergrond die ijvert voor maatschappelijk relevante thema’s en daarbij zijn of haar sociale, communicatieve en creatieve vaardigheden inzet. Kortom, een ingenieur met een hart.

Ontwerpen met oog voor diversiteit
Jasmien is expert in ‘universal design’ of ‘inclusief ontwerpen voor iedereen’. Deze ontwerpmethode gaat ervan uit dat de gebouwde omgeving aangepast moet worden aan de gebruikers. Bij deze mensgerichte ontwerpbenadering staan diversiteit en gelijke kansen centraal. De omgeving wordt ontworpen met het oog op een diversiteit aan gebruikers: jong en oud, klein en groot, mensen met en zonder beperkingen,… Kenmerkend aan Jasmien’s onderzoek en onderwijs is dat ze door middel van inclusieve ontwerpmethodes bruggen creëert tussen ontwerpers en gebruikers. Ze heeft daarbij steeds oog voor diversiteit. Jasmien wil die inclusieve attitude ook aan haar architectuurstudenten mee geven. Daarnaast voert ze momenteel onderzoek uit rond de thema’s “zorg” en “levenslang en leefbaar wonen”. Hiervoor zet ze mee haar schouders onder de realisatie van het UD-woonlabo dat momenteel gebouwd wordt op de Guffenslaan in Hasselt en dat opent in maart 2013.

Mooie erkenning
Het winnen van de award kwam voor Jasmien als een complete verrassing. Ze was al zeer vereerd met de nominatie, maar de prijs beschouwt ze als een erkenning van het werkveld voor het zinvolle onderzoek en onderwijs aan het departement Architectuur. Daarnaast ziet ze het ook als een erkenning voor de expertise van mensen met een beperking. Het is Jasmien’s ambitie om via deze onderzoekgroep de kennis over en de toepassing van een mensgerichte ontwerpbenadering verder te laten groeien. “Een inclusieve attitude genereert duizenden boeiende ontmoetingen en is belangrijk voor wetenschap en techniek. Want creëren vóór mensen vraagt naar een respectvolle samenwerking mét mensen."

Ook Els Hannes, opleidingscoördinator architectuur, is blij met de award: “Dat Jasmien Herssens als dr. in de architectuur de Cera Award in ontvangst mag nemen voor haar onderzoek rond ‘universal design’, is een mooie erkenning van haar kennis en engagement. Het steunt ons ook in de overtuiging dat ontwerpen een centrale rol kan spelen in onderzoek dat maatschappelijk en wetenschappelijk relevant is. Onderzoek waarin mensen centraal staan, daar zetten wij samen met Jasmien op in.”

Architectuur verhuist van PHL naar UHasselt
Vanaf het academiejaar 2013-2014 worden alle academische opleidingen van de hogescholen (met uitzondering van de kunstopleidingen) geïntegreerd in de universiteit van hun associatie.  O.a. de opleiding Architectuur verhuist van de PHL naar de Universiteit Hasselt. De architectuurstudenten studeren vanaf 2013-2014 dus af met een diploma van de UHasselt.