Maayeen Bin Saad krijgt Diversiteitsprijs 2012    28 sep 2012

28 sep 2012

De Diversiteitsprijs is de nieuwe naam van de ‘Prijs voor de Meest Verdienstelijke Allochtone Student’. “De Diversiteitsprijs van de UHasselt is een instrument om mooie rolmodellen in verband met integratie van allochtone studenten in de verf te zetten. Dit jaar hebben we weer een schitterende laureate”, aldus rector Luc De Schepper. De Diversiteitsprijs 2012 gaat naar Maayeen Bin Saad. Maayeen is een 18-jarige studente geneeskunde van Pakistaanse afkomst. Ondanks familiale moeilijkheden, zit ze nu al in haar derde jaar geneeskunde aan de UHasselt. De laureate krijgt een aanmoedigingsprijs van 1.500 euro.

Rolmodel
Maayeen werd voorgedragen voor de Diversiteitsprijs door prof. dr. Piet Stinissen (decaan faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen) en prof. dr. Marjan Vandersteen (hoofddocent faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen). “Maayeen werd in eerste instantie voorgedragen omdat ze twee jaar jonger is dan de gemiddelde studente en via biomedische ingestroomd is in geneeskunde, wat niet zo’n gemakkelijk parcours is. Als rolmodel voor meisjes van allochtone origine, kan dit tellen. Bovendien is zij ook binnen het gezin een sterkhouder, voor zowel haar moeder als haar zussen”, verduidelijkt Marjan Vandersteen.

Buitengewoon parcours
Ook Piet Stinissen is vol lof over de winnares: “Maayeen is een sterke studente die uit een achtergrond komt waarbij het niet evident is om hogere studies aan te vatten. Ze heeft een buitengewoon parcours afgelegd om haar droom waar te maken en aan de universiteit te gaan studeren. Vanuit haar achtergrond en specifieke gezinssituatie was dit allesbehalve vanzelfsprekend. We hebben in de geneeskunde nood aan artsen uit alle achtergronden en maatschappelijke strekkingen. We zien dat de toelatingsproef geneeskunde, waar taalkennis belangrijk is, voor vele studenten van allochtone afkomst een hindernis is. We zijn daarom bijzonder blij met studenten als Maayeen, die vanuit een sterke wilskracht toch het niet-evidente traject starten om arts te worden. Ze is echter nog niet aan de finish, want ze start nu in het derde jaar geneeskunde. Deze prijs moet daarom voor haar een belangrijke stimulans zijn om haar inzet vol te houden, en haar droom waar te maken. Daarnaast hopen we dat haar verhaal inspirerend kan zijn voor andere jongeren van allochtone origine.”

Ben je nieuwsgierig naar het verhaal van Maayeen? Je leest het hier.