‘Ondernemen zoals het is’ laat studenten proeven van ondernemerschap    24 mei 2012

24 mei 2012

Het project geeft ondernemerschap een positiever imago bij studenten op een heel praktische manier: studenten brengen in kleine groepjes ‘quality time’ door met een ondernemer en brengen hiervan verslag uit in een leuk filmpje. De eerste cyclus van het tweejarig project wordt vanavond afgerond op een happening in de Muziekodroom in Hasselt waar de beste filmpjes bekroond worden.

Positief imago ondernemerschap
‘Ondernemen zoals het is’ is een initiatief van de UHasselt en UNIZO-Limburg en geniet steun van de Vlaamse Overheid. Ook de hogescholen XIOS, KHLim en PHL zijn actief betrokken.

Doelstelling van het project is studenten een positiever beeld te geven van ondernemers en ondernemerschap. Dit gebeurt op een zeer praktische manier: studenten brengen in kleine groepjes ‘quality time’ door met een ondernemer en brengen hiervan verslag uit in een leuk filmpje. In het filmpje zit telkens ook een getuigenis van de ondernemer. Het project loopt twee jaar,  het eerste daarvan wordt deze avond afgerond.

In totaal hebben een 200-tal studenten uit de Universiteit Hasselt (inclusief de opleidingen van de transnationale Universiteit Limburg), de provinciale Hogeschool Limburg, Xios Hogeschool Limburg en Katholieke Hogeschool Limburg in meer dan 60 verschillende groepjes ervaring opgedaan bij evenveel Limburgse KMO’s. Daarmee werden de belangrijkste projectdoelstellingen het eerst jaar al ruim overschreven.

Slotevenement én uitreiking ‘Beste filmpje academiejaar 2011-2012’
De highlights van deze 65 unieke mini-documentaires zullen deze avond worden getoond op een groot slotevenement, georganiseerd door de projectpartners UHasselt en UNIZO-Limburg.

De beelden worden afgewisseld met een panelgesprek onder leiding van Stijn Meuris. Hij zal studenten én ondernemers het vuur aan de schenen leggen over wat hen het meest is bijgebleven. Uit de vele filmpjes van de 3 Limburgse hogescholen en de UHasselt koos een interne jury ook telkens 1 filmpje per instelling. Eén van hen krijgt vanavond de titel ‘Beste filmpje academiejaar 2011-2012’.

9 op 10 Limburgse ondernemers geloven in samenwerking met onderwijs
Dit is dan ook slechts één van de vele initiatieven die UNIZO-Limburg uitvoert om een brug te slaan tussen de ondernemers- en onderwijswereld. Uit een bevraging weet UNIZO-Limburg immers dat 3 op de 10 Limburgse ondernemingen niet tevreden is over de huidige samenwerking tussen  onderwijs en het bedrijfsleven. Toch werken ook niet minder dan 6 op 10 ondernemers en bedrijven reeds samen met het onderwijs. En er is potentieel voor nog meer: 9 op 10 Limburgse ondernemers geloven immers wél in de meerwaarde van zo een samenwerking.  Als voordelen zien ze enerzijds het beter invullen van vacatures, maar de interesse komt ook vanuit een duidelijk maatschappelijk engagement. Ook de invloed op de praktijkgerichtheid van leerprogramma’s en de goede reclame voor het bedrijf spelen mee.

UNIZO-Limburg organiseert verder ook infosessies over de start een eigen zaak voor studenten en leerlingen, begeleidt de Leerondernemingen, reikt de UNIZO Prijs Ondernemingszin uit, begeleidt stageverantwoordelijken via de stagecoach etc., en slaat zo een brug tussen de onderwijs en ondernemerswereld en stimuleert de ondernemingszin van jongeren van het basis- tot het hoger onderwijs.

Ook de UHasselt vindt de contacten met bedrijfswereld zeer belangrijk en geeft dit concrete  vorm via de diverse projecten die bij het onderzoeksinstituut Kizok worden uitgevoerd.  Steeds staat daarbij voorop dat fundamentele wetenschappelijke inzichten praktisch worden toegepast in bedrijven. Voorbeelden van projecten in uitvoering zijn corporate governance in familiebedrijven, lerende organisaties en strategisch innoveren.

Enkele filmpjes
Tijdens de persvoorstelling werd een filmpje getoond van Hanne Croonen, Stacy Dethier en Caroline Jooken, drie studenten Economie van de UHasselt. Zij brengen ‘het leven zoals is’ van ondernemer Raymond Vanstraelen, CEO van Bioracer, via een leuk animatiefilmpje waarin de fiets centraal staat. je kan het filmpje bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=J1K9KyYDtDQ&feature=youtu.be.
Op http://www.youtube.com/watch?v=YbvBcjrRTRU&feature=youtu.be vind je ook een Best Of-compilatie van de ingezonden filmpjes.