Sterrenkundige prof. dr. Conny Aerts krijgt Francqui-prijs    14 mei 2012

14 mei 2012

Trillende sterren
Professor Aerts doet onderzoek binnen de Asteroseismologie, een relatief jonge wetenschap. Asteroseismologie wil via het bestuderen van de trillingen van sterren de evolutie van die sterren blootleggen. Die trillingen kunnen van op afstand met telescopen geobserveerd worden. Hieruit kunnen sterrenkundigen afleiden wat er omgaat in het binnenste van de sterren."Dankzij de expertise en het onderzoek van professor Aerts krijgt de wetenschap een boeiende inkijk in de vele mysteries van het heelal", zegt de Francqui Stichting.

Belgische Nobelprijs
De Francqui-prijs is een erg prestigieuze Belgische wetenschapsprijs: hij wordt wel eens als de ‘Belgische Nobelprijs’ omschreven. Hij wordt jaarlijks uitgereikt, als een stimulans voor een jonge Belgische wetenschapper. De prijs is goed voor 250 000 euro. Conny Aerts is de eerste vrouwelijke laureaat in de categorie exacte wetenschappen. De jury voor de Francqui-prijs bestaat uit prominente buitenlandse wetenschappers.  David Gross, de Amerikaanse Nobelprijswinnaar fysica, was dit jaar de voorzitter. De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats op 13 juni.

Gefeliciteerd!
Prof dr. Conny Aerts is gastprofessor Astrofysica aan de Universiteit Hasselt. Ze is ook de echtgenote van UHasselt-professor Geert Molenberghs. De UHasselt feliciteert prof. dr. Aerts met haar prijs!