Strategisch Innoveren verbetert productierendement Metalcoating    20 jun 2012

20 jun 2012

Strategisch Innoveren Vlaanderen is het KMO-innovatieproject waarin ervaren consultants KMO’s helpen hun bedrijfsstrategie te (her)bepalen. KMO’s krijgen de kans om met een kernteam uit hun bedrijf en onder begeleiding van een ervaren consultant hun bedrijfsstrategie te (her)bepalen. Het Vlaamse KMO-innovatieproject wil hen helpen prioriteiten te stellen én knopen door te hakken. De resultaten monden uit in een concreet actieplan op maat van de KMO. En dat een samenwerking met Strategisch Innoveren écht werkt, kan het bedrijf Metalcoating zeker bevestigen.

Een kans om met beide handen te grijpen
Metalcoating richt zich al sinds 1997 op het behandelen van metalen, waaronder poorten, palen, hekken, ramen en deuren, trappen en leuningen… Het is een financieel zeer gezond bedrijf. Productieverantwoordelijke Jan Beckers: “De voorbije jaren werkten we continu aan het verbeteren van onze productieprocessen. Na enkele jaren vooruitgang voelde de bedrijfsleiding enige stagnatie. Stichter/zaakvoerder Louis Nolmans: “Om nog verder te kunnen verbeteren, leek externe ondersteuning noodzakelijk. Onze huisbankier, William Berrevoets van BNP Paribas Fortis, adviseerde ons over de mogelijkheden van het project Strategisch Innoveren van Universiteit Hasselt. In ruil voor een bescheiden investering van 1580 euro kregen we, dankzij subsidies, een compleet doorlichtingstraject ter waarde van 6600 euro. Deze kans hebben we dan ook met beide handen gegrepen.”

Stapsgewijs veranderingen doorvoeren
De verfrissende voorstellen van de adviseurs en de eigen werkbare ideeën vanuit Metalcoating mondden uit in één helder rapport met concrete actiepunten. Voor de bedrijfsleiding van Metalcoating biedt dit document een handige leidraad om de veranderingen stapsgewijs door te voeren. De resultaten lieten niet lang op zich wachten. Jan Beckers: “Onze foutenmarge daalde met de helft, wat uiteraard de klantentevredenheid verhoogt én onze kosten doet dalen. Ook de ovenbezetting zelf ging fors omhoog. Daarnaast zijn we nu nog flexibeler om – op verzoek van onze klanten – afwijkingen in het productieproces in te bouwen. Al deze efficiëntiewinsten realiseerden we in nauwe samenwerking met onze productiemedewerkers. We willen dat dit verhaal ook op langere termijn voordelen oplevert. Dat kan nooit als een verandering ten koste gaat van onze medewerkers.”

Stategisch Innoveren bereidt voor op veranderende marktomstandigheden
Jan Beckers en Louis Nolmans zien de toekomst van Metalcoating met vertrouwen tegemoet. “We hebben dankzij Strategisch Innoveren een aantal flinke stappen gezet die ons klaarmaken voor de veranderende marktomstandigheden. Ik denk dat we binnen een drietal jaar nogmaals opnieuw een gelijkaardig doorlichtingstraject gaan doorlopen. De wisselwerking van eigen ideeën met de inbreng van externe experts, werkte voor ons enorm verfrissend en verrijkend. Het geeft ons opnieuw energie en een betere focus om er vol tegenaan te gaan.”

Meer informatie over Strategisch Innoveren en de unieke kansen die dit project biedt voor je bedrijf, vind je op www.strategischinnoveren.be.