UHasselt neemt DNA-stalen van kunstenaars van over heel de wereld    5 jun 2012

5 jun 2012

Immigrantenhotel in Hasselt
Na zijn ‘Cosmopolitan chicken project’ start kunstenaar Koen Vanmechelen het ‘Cosmopolitan stranger project’. En dat onder goedkeurend oog van Manifesta 9, de Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst. Als deel van zijn nieuwe project, leven 40 kunstenaars van over heel de wereld vanaf 2 juni een week lang als echte immigranten in ‘Hotel de Inmigrantes’. Hun ‘hotel’ is genoemd naar het gelijknamige immigrantenhotel in Buenos Aires. Tijdens deze week creëren ze kunst aan de hand van hun ervaringen. “De kunstenaars leven, werken, koken en slapen als immigranten. De bedoeling is natuurlijk de creativiteit aan te wakkeren. Het zijn kunstenaars van over de hele wereld. Je hebt dus cultuurverschillen, je hebt meningsverschillen, maar uiteindelijk overwint de creativiteit en maken we een expo die zal blijven staan tot eind augustus. Het is ook een oproep dat immigratie zijn positieve kanten heeft”, aldus UHasselt-eredoctor Koen Vanmechelen.

Diversiteit bestuderen met DNA
Op maandag 4 juni namen UHasselt-wetenschappers van 10 kunstenaars DNA-stalen af. Koen Vanmechelen wil zo hun diversiteit testen. “De kunstenaars komen dan wel van over heel de wereld, maar zouden ze toch niet ergens met elkaar verwant zijn? We onderzoeken of ze een overeenkomstige DNA-code bezitten. Als dat zo is, is het mogelijk dat hun voorouders verwanten waren”, legt wetenschapster Kim Pannemans van de faculteit Geneeskunde uit. Waarom de kunstenaars deelnemen aan het project en het DNA-onderzoek? Kunstenaar Rodrigo Zorrilla De San Martin uit Urugay vertelt: “Ik vind het een heel mooi project. Ik wil graag weten waar ik vandaan kom, waar mijn roots liggen. Ook in mijn kunst heb ik het over onze geschiedenis, en over hoe iemand door allerlei gebeurtenissen geworden is wie hij nu is.” Het project haalde o.a. het VRT-journaal.

Debat internationale mobiliteit voor kunstenaars en wetenschappers
Als partner in dit project organiseert de Universiteit Hasselt (faculteiten Wetenschappen en Geneeskunde & Levenswetenschappen) op donderdag 7 juni 2012 vanaf 14u30 samen met Koen Vanmechelen een debat rond ‘Hotel de Inmigrantes’. O.a. DNA-autoriteit Jean-Jacques Cassiman en Mike Phillips (voormalig curator van de cross-culturele programma’s bij Tate) nemen eraan deel. Het debat gaat dieper in op enkele actuele en interessante topics. Wat is bijvoorbeeld de meerwaarde van internationale mobiliteit voor kunstenaars en wetenschappers? Gaan sommigen door mobiliteit een meer nationalistische reflex hebben? Moet elke student minstens een maand in het buitenland verblijven? Het debat gaat door op onze campus Diepenbeek in auditorium H5.

Meer foto's