UHasselt partner in viertalige OpenBordersMBA    26 jan 2012

26 jan 2012

Op 26 januari 2012 kondigden de rectoren en bevoegde decanen van de Euregionale universiteiten, HEC-ULg, Universiteit Hasselt en FH AACHEN, de unieke meertalige OpenBordersMBA aan. De samenwerking werd beklonken door het symbolisch knopen van de drie vlaggen. Voor de UHasselt gebeurde dat door voorzitter Delcroix. De OpenBordersMBA gaat in september 2012 van start. De MBA zal in gaststad Eupen doorgaan. De managers zullen 4 modules van 4 maanden volgen, gespreid over twee kalenderjaren, om de MBA te behalen. De OpenBordersMBA biedt ervaren managers de mogelijkheid om verdere kennis op te doen en ervaring te delen in de bijzondere setting die de Euregio Maas-Rijn biedt. Enkele doelen van de OpenBordersMBA? Denken vanuit een globaal perspectief stimuleren en de internationale strategische communicatie aanscherpen.

Modern bedrijfseconomisch venster op de wereld
Prof. dr. Piet Pauwels, decaan van de faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen van de Universiteit Hasselt is enthousiast: "Omdat excelleren maar kan door intensief samen te werken, wil de UHasselt haar expertise bundelen met die van de Université de Liège en de FH Aachen. Zo willen we een excellent OpenBordersMBA opzetten - vanuit de unieke rijkdom van de Euregio Maas-Rijn met een modern bedrijfseconomisch venster op de wereld."
Piet Pauwels onderstreepte ook: “dat jonge mensen die het willen maken in de wereld van vandaag en morgen zich moeten klaarstomen om te leren knokken in de keiharde globale wereldeconomie. Deze unieke viertalige MBA kan hen daarbij helpen.”

Ook prof. dr. Thomas Froehlicher, de bevoegde decaan van Université de Liège, staat volledig achter de OpenBordersMBA: “Zelfs na 60 jaar is de kerndrijver van de Europese dynamiek nog steeds haar capaciteit om talenten, goederen en diensten te verhandelen tussen de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Met dit MBA-programma brengen we managers samen die de culturele verschillen, maar ook gelijkenissen uit het Hart van Europa willen omarmen.” Prof. dr. Norbert Janz van de FH Aachen voegt toe: “Denken vanuit een globaal perspectief in een zeer lokale omgeving is een uitdagende, maar ook aantrekkelijke taak voor onze bedrijven.”

Limburgs Gouverneur Herman Reynders en voorzitter van de Stichting Euregio Maas-Rijn benadrukte dat hij “dit een heel mooi initiatief vond." Het toont aan dat we allen geloven in de kracht van de Euregio. Vanuit Limburg kijken we evenveel naar de Euregio als naar Antwerpen of Brussel. Met bijna 4 miljoen inwoners in de Euregio geloven we in de kracht van netwerken en een intensieve samenwerking binnen die regio om te kunnen standhouden in de hyperconcurrentiële wereld.

Meertalig en internationaal
De OpenBordersMBA wordt gedoceerd in vier talen (Engels, Frans, Duits en Nederlands) door docenten uit onder andere België, Duitsland en Nederland. Een internationale staf van professoren dompelt de kandidaten onder in een brede waaier van onderwerpen en daagt hen uit om hun ervaringen en inzichten met elkaar te delen. Daarnaast zullen praktijkexperten de topics verder illustreren en de theoretische concepten verder uitdiepen aan de hand van recente en relevante gevalsstudies. Zo combineert het programma theorie en praktijk. De internationale en interregionale focus is vertaald in de meertalige opzet van de vier verschillende modules. De modules scherpen de internationale strategische intelligentie van de managers aan. Aangezien het programma zich richt op ervaren managers, worden de modules georganiseerd in avond- en weekendsessies in Eupen. Het programma biedt de kandidaten de mogelijkheid om in een prachtig kader niet alleen te investeren in hun kennen en kunnen, maar ook in het uitbouwen van een waardevol netwerk.

Symbolisch
De Euregio heeft een rijk textielverleden. De samenwerking werd dan ook op een symbolische manier bezegeld: de drie rectoren en de vertegenwoordigers van de Duitstalige Gemeenschap naaiden twee vlaggen met de logo’s van elk van hun instituten en het nieuwe logo van de OpenBordersMBA aan elkaar. Gedurende eeuwen heeft de textielindustrie de drie grensregio’s van welvaart voorzien. Een mooie sfeer om de OpenBordersMBA in te lanceren!

De Euregio Maas-Rijn? Dat zijn vijf regio’s, drie landen, drie talen, vier miljoen inwoners en 250.000 bedrijven. Het is geen toeval dat de Duitstalige Gemeenschap en Eupen gekozen werd als gastheer en gaststad voor dit programma. Deze gemeenschap zit op een cultureel knooppunt waar de Duitse, Franse en Vlaamse taal en cultuur samenkomen. Bovendien grenst het aan Nederland, Duitsland, Luxemburg en de Franse Gemeenschap.