Unieke internationale ingenieursopleiding bewijst zich     21 feb 2012

21 feb 2012

Thomas Vranken krijgt Shell Bachelor Master aanmoedigingsprijs

Thomas Vranken sleepte met zijn masterproef een finaleplaats van de Shell Bachelor Master Prijs in de wacht. Hij mocht de jury tijdens een elevator pitch overtuigen van zijn ideeën op het gebied van duurzaamheid en technologie. Dit leverde hem op 14 februari in Eindhoven een aanmoedigingsprijs ter waarde van 500 euro op. Thomas behaalde zijn bachelordiploma Chemie aan de Universiteit Hasselt en begon daarna zijn master Chemical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De prijs is een mooie bekroning van zijn studies aan beide universiteiten.

LED-verlichting en zonnecellen
Masterfinalist Thomas Vranken verdedigde tijdens zijn elevator pitch zijn onderzoek naar goede kleurweergave voor witte LED-verlichting. Hij ging op zoek naar nieuwe compatibele fosforen om het nu nog koel witte LED-licht aangenamer te maken. Daarnaast kunnen dergelijke fosforen ook toegepast worden in zonnepanelen. Hier kunnen ze het binnenvallende licht qua kleursamenstelling optimaal afstemmen op de gevoeligheid van de zonnecel, met een efficiëntieverhoging tot gevolg. In totaal waren er drie bachelorfinalisten en vier masterfinalisten voor de Shell Bachelor Master Prijs. Thomas ontving een aanmoedigingsprijs van 500 euro.

Unieke internationale ingenieursopleiding
Thomas behaalde zijn bachelordiploma Chemie aan de Universiteit Hasselt en begon daarna zijn master Chemical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven. De UHasselt en de TU/e hebben hun expertise op vlak van wetenschappen en technologie gecombineerd in een internationale ingenieursopleiding. "Door onze unieke samenwerkingsovereenkomst met Technische Universiteit Eindhoven kunnen onze bachelorstudenten Chemie rechtstreeks  verder studeren in de opleiding Burgelijk Ingenieur Chemie in Eindhoven, een opleiding van internationaal top niveau”, zegt Jean Manca, decaan van de faculteit Wetenschappen van de UHasselt.

Over de prijs
Wat is de Shell Bachelor Master Prijs? Shell werkt aan technologische oplossingen voor een duurzame toekomst. Met de Shell Bachelor Master Prijs wil Shell jong talent stimuleren om hetzelfde te doen. Elk jaar worden twee prijzen uitgereikt, één voor de beste bachelorscriptie en één voor de beste masterscriptie. De scripties moeten gaan over een technische innovatie voor een duurzaam gebruik van energiebronnen. De masterscriptie moet een wetenschappelijke doorbraak met internationale impact beschrijven. Shell organiseert de Shell Bachelor Master Prijs samen met de Technische Universiteit Delft, de Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit Twente.

Een korte videoreportage kan je bekijken op