Waterraket vliegt 112 meter hoog tijdens Rocket Science Launch Day    19 apr 2012

19 apr 2012

Eigen waterraket ontwerpen, maken en lanceren
48 jonge deelnemers zetten hun beste beentje voor tijdens de Rocket Science Launch Day. Met dit evenement willen de UHasselt en Cosmodrome jongeren op een leuke manier warm maken voor wetenschappen. De deelnemers ontwierpen, maakten én lanceerden hun eigen waterraket. De aandrijving van de raket is gebaseerd op luchtdruk en water. Het stuwelement is een petfles. Om in aanmerking te komen voor één van de Frank De Winne-awards moest de raket beantwoorden aan een aantal voorwaarden. O.a. de meest performante en de creatiefst ontworpen raket leverden een award op.

Grote hoogtes
De raket van Sarah Topets, zonder lanceerplatform, maakte met 78 meter de hoogste vlucht en verdiende daarmee een Frank De Winne-award. Een andere categorie omvatte raketten met een eigen lanceerplatform. Hier sleepte een anderhalve meter lange raket met een hele reeks aan elkaar verbonden petflessen een award in de wacht: hij raakte maar liefst 112 meter hoog.

5-jarige deelnemer
De deelnemers waren vooral leerlingen uit de derde graad middelbaar, maar ook een aantal studenten Fysica aan de UHasselt en zelfs een jongen van vijf jaar. "Die wou graag meedoen, en dat mocht natuurlijk", lacht Els Smeyers, stafmedewerker Wetenschapscommunicatie van de UHasselt.

Meer foto's...