Wetenschap leeft in Limburg    20 nov 2012

20 nov 2012

De Universiteit Hasselt, PHL en XIOS nodigen jong en oud op 25 november uit op een hele resem leuke activiteiten en workshops. Prof. dr. Jean Manca, decaan van de faculteit Wetenschappen van de UHasselt benadrukt het belang van wetenschappen in deze economisch moeilijke tijden:  “Voor de grote uitdagingen van morgen en de verdere ontwikkeling van de kenniseconomie is er grote nood aan meer wetenschappers.  Leerkrachten wetenschappen zijn hierbij belangrijke ambassadeurs en inspiratiebronnen.”

De Universiteit Hasselt is al enkele jaren zeer nauw betrokken bij de promotie van wetenschap en technologie bij verschillende doelgroepen. In het kader van de Vlaamse Wetenschapsweek  ontvangt de UHasselt deze week meer dan 665 leerlingen en 54 leerkrachten voor een interactieve workshop. Daarnaast staat er op donderdag 22 november een populaire wetenschappelijke lezing  op het programma: ‘Echografie van Sterren dankzij Asteroseismologie’ door professor Conny Aerts, winnaar van de prestigieuze Francqui-prijs.

Leerkrachten wetenschappen in de universiteit
En dat is nog niet alles: de universiteit kreeg op zaterdag 17 november meer dan 500 wetenschapsleerkrachten over de vloer voor het ‘18de Vlaams Congres van Leraars Wetenschappen’ met tal van lezingen, workshops en een didactische beurs. Prof. dr. Wanda Guedens (UHasselt) coördineerde het wetenschapscongres en gaf zaterdag ook zelf een workshop over ‘De Chemie van het Bier’. Ze is blij met de positieve reacties : “De leerkrachten waren zeer enthousiast, in het bijzonder omdat ze konden deelnemen aan een aantal doe-activiteiten gerelateerd aan onderzoekscompetenties waarmee ze hun leerlingen kunnen inspireren voor wetenschappen.”

Jongeren warm maken voor wetenschappen
“Activiteiten waarbij wetenschap in the picture wordt geplaatst, zoals het leerkrachten-congres en de Wetenschapsweek, zijn van cruciaal belang om jongeren – jongens, maar zeker ook meisjes - warm te maken voor wetenschappen”, beaamt prof. dr. Jean Manca, decaan van de faculteit Wetenschappen van de UHasselt.  “Voor de grote uitdagingen van morgen en de verdere ontwikkeling van de kenniseconomie is er grote nood aan meer wetenschappers.  Leerkrachten wetenschappen zijn hierbij belangrijke ambassadeurs en inspiratiebronnen.”

Dag van de Wetenschap
Het hoogtepunt van de wetenschapsweek is ongetwijfeld de Dag van de Wetenschap. Vlamingen krijgen op 25 november de unieke kans om verrassende wetenschap en technologie te ontdekken aan de hand van een hele waaier activiteiten. Ook wetenschappers en onderzoekers van de Universiteit Hasselt, PHL en XIOS nemen je tijdens die dag mee op sleeptouw. Jong en oud kan gratis deelnemen aan boeiende activiteiten zoals workshops, demo’s, rondleidingen, tentoonstellingen…

Beleef wetenschappen op campus Diepenbeek
Op campus Diepenbeek van de UHasselt gaat op 25 november ‘Op Wetenstap’ door.  Die dag moet  grootouders en kleinkinderen warm maken voor de wondere wereld van de wetenschappen en technologie.  In het labo experimenteren  kinderen met kleuren en geuren, en beleven ze de magie van de chemie. Ze knutselen natuurlijke energiebronnen in elkaar en leren de aardse krachten trotseren door oersterke bruggen en torens te bouwen.

Daarnaast kan je ook deelnemen aan een Hartparcours. Je ontdekt er aan de hand van eenvoudige wetenschappelijke testen en samen met bewegings- en gezondheidscoaches in welke mate jij risico loopt op hart- en vaatziekten.

Verder leer je hoe een app voor een smartphone wordt geprogrammeerd, laat je je hoofd uit een 3D printer rollen, maak je je eigen glas of experimenteer je met radiozenders.

Ontdek wetenschappen in Limburg
Ook in de rest van Limburg valt er tijdens de Dag van de Wetenschap heel wat te beleven. Zo krijg je de kans om het prachtige Nationaal Park Hoge Kempen te verkennen tijdens een begeleide wandeling. Je komt er alles te weten over de samenwerking van het Centrum voor Milieukunde (Universiteit Hasselt) en het Nationaal Park Hoge Kempen.
In het Nationaal Jenevermuseum kom je te weten hoe pannenkoeken worden geflambeerd, hoe kristalsuiker kan veranderen in een suikerspin, en nog veel meer tijdens de doorlopende workshops  op verschillende locaties in het museum. De experimenten worden uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Hasselt, Faculteit Wetenschappen, Vakgroep Biologie.

Meer informatie vind je op www.uhasselt.be/dagvandewetenschap.