Experten debatteren tijdens Wetenschapscafé over de app-golf in de gezondheidszorg    27 feb 2015

27 feb 2015

Gisteren (26 februari) gingen wetenschappers en publiek met elkaar in debat tijdens een nieuwe editie van Wetenschapscafé. Aan de debattafel in het Borrelhuis lieten o.m. Lars Grieten (UHasselt/ZOL) en cardioloog Paul Dendale (UHasselt/Jessa) hun licht schijnen over de huidige en nieuwe technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg. De avond, die werd gemodereerd door Marleen Finoulst (‘BodyTalk’) kreeg het thema ‘Monitor jezelf en je lichaamsfuncties’ mee.

Apps die tips geven over voeding, slaap en beweging of die de hartslag registreren en de gegevens vervolgens doorspelen aan de arts… Technologie sijpelt steeds sterker door in de gezondheidszorg. Vandaag zijn er al meer dan 100.000 gezondheidsapplicaties voor smartphones en tablets beschikbaar. In april 2014 maakte de Europese Commissie bekend dat zij de ontwikkeling van zulke apps nog verder wil aanzwengelen, om zo de zorgkosten te helpen drukken en gezondheidspreventie te stimuleren.

Dr. Lars Grieten (UHasselt/ZOL), prof. Dr. Paul Dendale (UHasselt/Jessa), prof. dr. Wim Pinxten (UHasselt), Ilse Weeghmans (Vlaams Patiëntenplatform) en Peter Dedrij (Flanders Drone Valley) behandelden – elk vanuit hun eigen achtergrond – uiteenlopende vragen over deze technologische ‘revolutie’. Wat zijn de voor- en nadelen van gezondheidsapps voor de patiënt en zorgverlener? Hoe zit het met de bescherming van al die verkregen data? En maken deze ontwikkelingen een klassiek doktersbezoek overbodig?

Persoonlijk contact
“De technofobe, oudere generatie in onze maatschappij maakt stilaan plaats voor een nieuwe generatie die heel vertrouwd is met smartphones en apps”, zegt dr. Lars Grieten. "De voortdurende zelfmonitoring levert ook betere resultaten op dan een momentopname tijdens een doktersbezoek", zegt prof. Dr. Paul Dendale, "maar het persoonlijk contact met de arts blijft zeer belangrijk. De technologische opvolging van patiënten kan en mag het persoonlijke contact met de patiënt niet vervangen." Bovendien is er ook een financiële drempel. "Mensen zijn bereid om bepaalde apps te betalen, maar voor de kosten van gezondheidsapps verwachten ze toch een tussenkomst van de overheid", verklaart prof. Dr. Paul Dendale nog.

Achteraf kreeg het publiek ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen aan de experten én mee te discussiëren.

www.uhasselt.be/wetenschapscafe

Deze editie van Wetenschapscafé – waar wetenschappers en publiek elkaar in een informele sfeer ontmoeten – is een initiatief van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen van de UHasselt.