UHasselt-studenten architectuur palmen Hoepertingen in voor ontwerpoefening    28 sep 2015

UHasselt-studenten architectuur palmen Hoepertingen in voor ontwerpoefening
28 sep 2015

UHasselt-masterstudenten architectuur hebben de afgelopen twee weken de tenten opgeslagen in Hoepertingen (Borgloon) voor een ‘Live Project’-ontwerpoefening. “In dit project leren studenten ontwerpen in de echte wereld, met en voor – in dit geval – de bewoners van Hoepertingen”, zegt dr. Liesbeth Huybrechts van de faculteit Architectuur en kunst. Kasteel Mariagaarde en begeleidingscentrum Ter Heide fungeerden als uitvalsbasis van dit eerste UHasselt-‘Live Project’.

De studenten architectuur kregen de opdracht mee om een rust/ontmoetingsplaats én uitzichtplatform te bouwen in en rond Hoepertingen. Deze constructies moeten ook met elkaar verbonden worden via een uitbreiding van een bestaand pad op domein Mariagaarde. “De ontwerpen in het dorp moeten de bewoners uitnodigen om elkaar informeel te ontmoeten. Het moeten plaatsen zijn waar je rustig je tijd kan en wíl doorbrengen”, zegt dr. Liesbeth Huybrechts. De constructies – omgedoopt tot ‘Hoepert(h)ings’– worden vervaardigd uit gerecupereerde materialen.

Het initiatief maakt deel uit van het project ‘Mooiste Dorpen van Haspengouw’, dat de bewoners van Haspengouw bewust wil maken van ruimtelijke veranderingsprocessen in hun regio en van de rol die zij daarbij (kunnen) spelen. Liesbeth Huybrechts: “In januari lanceerden we binnen dit netwerk een oproep aan organisaties en bewoners in Haspengouw. Voor dit ‘Live Project’ kwam Hoepertingen met het interessantste voorstel.”

Onderdompelen
De ‘Live Project’-ontwerpoefening startte op 14 september met onder meer een uitgebreide briefing en wandeling in het dorp. In de dagen daarna brainstormden studenten met bewoners van Hoepertingen en presenteerden ze hun ideeën en ontwerpen aan elkaar en aan de docenten.

“Wij vinden het belangrijk dat architectuurstudenten leren ontwerpen vanuit een maatschappelijke vraag en leren werken met echte mensen. Dit doen we door hen live onder te dompelen in concrete ruimtelijke contexten”, aldus dr. Huybrechts.