Brons voor UHasselt-afstudeerproject op Euregionale Architectuurprijs     16 nov 2015

Brons voor UHasselt-afstudeerproject op Euregionale Architectuurprijs
16 nov 2015

‘Sealab’, het project waarmee Marie Frioni in juni 2015 afstudeerde aan de faculteit Architectuur en kunst van de UHasselt, heeft een derde plaats behaald op de Euregionale Architectuurprijs in Heerlen. Haar ontwerp voor een zeelaboratorium nabij een bedreigd vissersdorp in Dar Es Salaam werd door de internationale jury geprezen omwille van onder meer “technische precisie en consistentie”. Aan de prijs is 500 euro verbonden.

De uitreiking van de Euregionale Architectuurprijs – een organisatie van SCHUNCK* – vond afgelopen zaterdag (14 november) plaats in Heerlen. De vijf architectuuropleidingen in de Euregio (UHasselt, RWTH Aachen, FH Aachen, ULg Liège en MMAA Maastricht) zonden hun beste afstudeerprojecten in.

Uit een shortlist van 33 genomineerden wees een internationale jury van vijf architecten (Franz Ziegler, Annette Hillebrandt, Michel Prégardie, Lieven Achtergael en Thomas Neumann) de derde plaats toe aan het project ‘Sealab’ van Marie Frioni. Het was één van de zes afstudeerprojecten die de faculteit Architectuur en kunst van de UHasselt afvaardigde. De jury beschreef Frioni’s ontwerp als “zeer precies, op een bijzondere locatie en consistent tot in het kleinste technische detail”.

De eerste prijs (2.500 euro) ging naar Romain Toussaint en Maxime Faniel (ULg Liège). Klare Bindl (RWTH Aachen) kreeg de tweede prijs (1.000 euro). Een eervolle vermelding was er voor UHasselt-afgestudeerde Lotte Willems die een nieuwe typologie ontwikkelde voor ouderenhuisvesting in Lummen.

Zeelaboratorium
Een deel van de afstudeerprojecten van de faculteit Architectuur en kunst in het afgelopen academiejaar stond in het teken van de ontwikkeling van duurzaam ecotoerisme aan de kust in Tanzania. De faculteit voert daar, met steun van VLIR-UOS, een tweejarig onderzoeksproject uit in tandem met de architectuuropleiding van Dar Es Salaam. Voor dit project reisde ook Marie Frioni naar Afrika. Marie Frioni: “Met mijn ontwerp wilde ik een antwoord bieden op de vraag hoe je de kust van Dar Es Salaam (Tanzania), bedreigd door grootschalige toeristische infrastructuur, op een duurzame manier kan ontwikkelen. Mét respect voor de lokale bevolking en tradities.”

Het resultaat is ‘Sealab’ (foto), een studie- en informatiecentrum over de zee. Een markant gebouw op een boogscheut van een traditioneel vissersdorpje, met een dak dat de structuur van palmbladeren heeft en waarin verdamping de nodige verkoeling brengt (een duurzaam, eenvoudig low-tech alternatief voor de airco). “Marie heeft haar project met veel zorg en toewijding uitgewerkt”, aldus architect Peggy Winkels die haar begeleidde.

Geëngageerde architectuur
Volgens gelegenheidsanalist Lara Schrijver (UAntwerpen) geven studenten met hun afstudeerproject “blijk van een gevoeligheid voor de maatschappelijke context”. “Uit hun architectuur spreekt ethische bezorgdheid. Ze keren zich af van spektakelarchitectuur en zoeken naar vakmanschap”, zo loofde ze de inzendingen.

“De faculteit Architectuur en kunst van de UHasselt zet voluit in op duurzame en maatschappelijk geëngageerde architectuur”, beaamt decaan Rob Cuyvers. “We hebben ons als een van de jongste architectuuropleidingen in de Euregio duidelijk gepositioneerd en zijn een voorbeeld geworden. Zo is dit jaar de invloed van eerder gelauwerde UHasselt-projecten op de inzendingen van andere opleidingen zichtbaar.”

Alle deelnemende projecten aan de Euregionale Architectuurprijs worden nog tot en met 18 december tentoongesteld in het SCHUNCK* Collectors House (Raadhuisplein) in Heerlen.

www.eap-pea.org