Dragen chirurgisch mondmasker houdt verspreiding luchtwegeninfecties tegen    16 okt 2015

Dragen chirurgisch mondmasker houdt verspreiding luchtwegeninfecties tegen
16 okt 2015

Het dragen van een chirurgisch mondmasker helpt tegen de verspreiding van luchtwegeninfecties bij mucopatiënten. Dat blijkt uit onderzoek van de UHasselt naar de ‘respiratoire hygiëne’ van mensen met mucoviscidose. “Indien de mucopatiënt in een chirurgisch mondmasker hoestte, werd 90 procent van de bacteriën in de lucht tegengehouden”, aldus de onderzoekers. De resultaten van het onderzoek verschenen onlangs in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Bij mucoviscidose blokkeert taai slijm de ademhaling en spijsvertering. Muco is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in ons land. Eén op 20 Belgen is drager en kan de ziekte dus doorgeven aan zijn of haar kind, elke week wordt ergens in ons land een kind met muco geboren. Luchtwegeninfecties vormen voor patiënten met mucoviscidose een belangrijke bedreiging voor een lang en gezond leven. “De verspreiding tussen mucopatiënten, via de lucht, van bacteriën die luchtwegeninfecties veroorzaken, zorgt dan ook voor ongerustheid – vooral in ziekenhuizen”, zeggen onderzoekers Niel Hens (UHasselt) en Koen Vanden Driessche (BC Children’s Hospital Vancouver/Jessa Ziekenhuis Hasselt).

In Amerikaanse ziekenhuizen loopt er daarom sinds twee jaar een project waarbij patiënten met mucoviscidose chirurgische mondmaskers dragen. “Zulke maskers houden de grote druppels tegen die worden geproduceerd bij hoesten en niezen. Maar we wisten nog niet of chirurgische mondmaskers ook de kleinste deeltjes, die sommige bacteriën ‘gebruiken’ om langdurig in de lucht te overleven, konden stoppen.”

90 procent
Voor het onderzoek moesten de 11 deelnemers – allemaal mensen met mucoviscidose –in levensgrote, glazen containers plaatsnemen en hoesten. “In totaal werd er 1.000 keer gehoest: 500 keer mét en 500 keer zónder chirurgisch masker. Vervolgens hebben we de bacteriën die nog bleven rondzweven, gekweekt”, zegt kinderarts Koen Vanden Driessche. De resultaten wezen uit dat 90 procent van de zogenaamde airborne bacteriën kon worden tegengehouden indien de mucopatiënten in een chirurgisch mondmasker hoestten.

“Niet alleen in Amerika, ook in België zie je dat steeds meer ziekenhuizen aan patiënten met mucoviscidose vragen om een mondmasker te dragen wanneer ze op raadpleging komen. Deze resultaten ondersteunen de aanbeveling”, aldus de onderzoekers. Iederéén mondmaskers laten dragen, is echter niet aangewezen. “Maar voor bepaalde risicogroepen, zoals mucopatiënten, is het dus wel degelijk nuttig.” De onderzoekers willen nu in een volgende fase nagaan of chirurgische maskers en ‘hoest-etiquette’ (het in de arm hoesten) ook de (her)opmars van de tuberculosebacterie kunnen tegengaan.