Eredoctoraten voor Jeremy Rifkin, Emmanuel de Merode, John Lloyd Provis en Richard Bardgett    28 jan 2015

28 jan 2015

Op donderdag 28 mei 2015 zal de Universiteit Hasselt een eredoctoraat uitreiken aan Jeremy Rifkin, Emmanuel de Merode, John Lloyd Provis en Richard D. Bardgett. “Het werk van onze vier nieuwe eredoctoren verraadt niet alleen een groot engagement voor meer duurzaamheid in onze economie en onze wereld. In hun domein verzetten ze ook elk bakens en veranderen ze onze manier van denken, werken en zelfs leven”, zegt prof. dr. Luc De Schepper, rector van de UHasselt.

Zoals de traditie dat wil, reikt de Universiteit Hasselt op haar Dies Natalis (‘geboortedag’) eredoctoraten uit. Dit academiejaar gebeurt dat onder het thema Sustainable world, smart entrepreneurship: de universiteit wil haar nieuwe doctores honoris causa eren voor de manier waarop zij – via hun werk en onderzoek – vraagstukken rond duurzaamheid aanpakken en daarbij concrete oplossingen aanreiken om zo ons denken, werken en leven te veranderen. Rector Luc De Schepper: “Onze nieuwe eredoctoren tonen dat soms eenvoudige, soms zelfs onconventionele ideeën kunnen leiden tot innovaties met grote impact.”

De faculteit Industriële ingenieurswetenschappen draagt prof. dr. John Lloyd Provis (University of Sheffield) voor als eredoctor. Professor Provis is een internationaal erkende pionier in het onderzoek naar geopolymeren (substituut voor cement en mortel, met een verminderde CO2-uitstoot) en andere bouwmaterialen. In 2013 nog werd hij voor zijn werk bekroond met de prestigieuze ‘RILEM Robert L’Hermite Medal’.

De faculteit Rechten wil dr. Emmanuel de Merode eren voor zijn inspanningen rond de bescherming van het Virunga National Park in Congo. In die harde strijd tegen stropers, rebellen en de (olie)industrie heeft de Merode zowel oog voor de noden van de bewoners in en rond het park als voor de vereiste wetshandhaving. Orlando von Einsiedel legde zijn moedige engagement recent vast in de documentairefilm ‘Virunga’, die dit jaar genomineerd is voor een Oscar.

Prof. dr. Richard D. Bardgett (University of Manchester), een voordracht van de faculteit Wetenschappen, levert baanbrekend onderzoek naar de impact van het bodemleven op het functioneren van landecosystemen. Hij publiceerde meer dan 200 artikelen (o.m. in Nature en Science), twee veelgeprezen boeken en is redacteur van een aantal wetenschappelijke tijdschriften rond ecologie.

Het instellingseredoctoraat wordt dit jaar uitgereikt aan Jeremy Rifkin. De invloedrijke Amerikaanse econoom heeft 20 bestsellers op zijn naam staan over de impact van wetenschappelijke en technologische veranderingen op de economie, arbeidsmarkt, samenleving en het milieu. Hij adviseerde o.m. de Europese Commissie en het Europees Parlement, maar heeft ook het oor van wereldleiders zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Jeremy Rifkin wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse denkers in het globale duurzaamheidsdebat.