Herman Van Rompuy opent academiejaar Seniorenuniversiteit    28 sep 2015

Herman Van Rompuy opent academiejaar Seniorenuniversiteit
28 sep 2015

Op 28 september opende Herman Van Rompuy het 37ste academiejaar van de Seniorenuniversiteit van de UHasselt. Als voormalig voorzitter van de Europees Raad ging Van Rompuy dieper in op de uitdagingen voor de Europese Unie. Onder meer de Griekse kwestie, energie en vluchtelingencrisis kwamen aan bod.

“De Seniorenuniversiteit – die vorig jaar 600 deelnemers verwelkomde – heeft een ongelofelijk gevoel voor timing. Afgelopen zomer beleefde de EU misschien wel één van de moeilijkste periodes uit haar bestaan. De spreker van deze openingslezing is uitstekend geplaatst om die gebeurtenissen te kaderen en de uitdagingen te schetsen”, aldus rector Luc De Schepper in zijn inleidend woordje. “Als voorzitter van de Europese Raad dook Herman Van Rompuy vijf jaar lang diep in het Brusselse radarwerk. Zijn boek Europa in de storm – dat enkele maanden vóór zijn afscheid uitkwam – werpt een licht op hoe hij de Europese tanker mee op koers probeerde te houden.”

Herman Van Rompuy ging voor een vol auditorium onder meer in op de ‘Griekse storm’, maar raakte ook prangende thema’s als energievoorziening en de vluchtelingencrisis aan.

28 lezingen
De Seniorenuniversiteit – de ‘universiteit voor de derde leeftijd’ – past in het bredere kader van levenslang leren, waarop de UHasselt volop inzet. Het programma bestaat uit 28 lezingen over een waaier van onderwerpen, zowel uit de humane wetenschappen als uit de exacte- en medische wetenschappen. De lezingen worden verzorgd door alumni en onderzoekers van de UHasselt en andere universiteiten.

www.uhasselt.be/seniorenuniversiteit