Koningspaar bezoekt site Ecotron Hasselt University    10 sep 2015

Koningspaar bezoekt site Ecotron Hasselt University
10 sep 2015

Koning Filip en koningin Mathilde hebben op 10 september een bezoek gebracht aan de ecotron-site van de UHasselt in het Nationaal Park Hoge Kempen. De twaalf ecosysteemkamers voor milieu- en klimaatonderzoek zullen een oppervlakte van 1.000 vierkante meter bestrijken. De werken zullen nog deze maand starten, in het voorjaar van 2016 moet de zogenaamde ‘Ecotron Hasselt University’ dan operationeel zijn. “Deze topinfrastructuur is uniek in Europa en zal zowel wetenschappers als toeristen uit de hele wereld trekken”, zegt rector Luc De Schepper die het koningspaar op de site verwelkomde.

De Ecotron Hasselt University (100 meter lang) wordt opgetrokken aan hoofdtoegangspoort Connecterra van het Nationaal Park Hoge Kempen van de Terhillssite.

“De twaalf ecosysteemkamers bieden een grote wetenschappelijke meerwaarde voor het milieu- en klimaatonderzoek aan de UHasselt”, zegt dr. Natalie Beenaerts, projectcoördinator en verbonden aan het Centrum voor Milieukunde (CMK) van de UHasselt. “We kunnen er verschillende parameters, zoals de vochtigheid, temperatuur en CO2-concentratie, semiautomatisch controleren, meten en manipuleren. Een dergelijke installatie laat ons toe om met meerdere onderzoeksgroepen, elk met verschillende expertises, grootschalige gezamenlijke projecten te realiseren.”

Het Nationaal Park Hoge Kempen is – naast Frankrijk – de tweede plek in Europa met zo’n hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur. “We zijn er dan ook van overtuigd dat er veel interesse zal komen van onderzoekers en studenten uit heel Europa”, aldus dr. Beenaerts. Ook de toeristische meerwaarde van de ecosysteemkamers is groot. Prof. dr. Jaco Vangronsveld (directeur CMK): “Nergens ter wereld vind je zo’n indrukwekkende onderzoeksinstallatie op een locatie die toegankelijk is voor het grote publiek. Toeristen kunnen straks vlakbij de Ecotron Hasselt University wandelen en fietsen.”

Veldonderzoekscentrum
Het Ecotron Hasselt University-project is een nieuwe stap in de verdere ontwikkeling van het ‘Field Research Centre’. Het veldonderzoekscentrum, een samenwerking tussen de UHasselt, de Universiteit Antwerpen en het Nationaal Park Hoge Kempen, vormt de uitvalsbasis voor internationaal toponderzoek rond biodiversiteit en natuurbeheer en  ontwikkeling. Het is daarnaast een plek waar (internationale) studenten en onderzoekers hun inzichten in domeinen als biodiversiteit, ecologie, (bio)geografie, geologie en ecotoxicologie aan de praktijk toetsen. De UHasselt is de eerste Vlaamse universiteit met een Field Research Centre.

In de buurt van het veldonderzoekscentrum wordt ook een ecosysteemmeettoren opgetrokken. Die moet de relatie tussen atmosfeer en de heide als biotoop beter in kaart brengen.

Partnerschap
De Ecotron Hasselt University is het resultaat van een partnerschap van het Centrum voor Milieukunde (CMK) van de Universiteit Hasselt, de onderzoeksgroep Planten en Vegetatie-Ecologie (PLECO) van de Universiteit Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos, en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Het project werd gerealiseerd met steun van de UHasselt, Limburg Sterk Merk (LSM) en de Vlaamse Regering.

www.uhasselt.be/fieldresearchcentre