Koninklijke Academie voor Geneeskunde bekroont UHasselt-onderzoekster Bianca Cox    8 dec 2015

8 dec 2015

UHasselt-onderzoekster Bianca Cox (Centrum voor Milieukunde) heeft de Prijs Dr. Luc Broeckaert gewonnen voor haar onderzoek naar het effect van rookwetgevingen op de publieke gezondheid. Het is de tiende keer dat de prijs voor geneeskundig wetenschappelijk onderzoek gericht op preventie werd uitgereikt. De ceremonie vond plaats in het Brusselse Paleis der Academiën.

Onderzoek van Bianca Cox toonde aan dat, tussen januari 2006 en december 2009, in Vlaanderen 1.715 dodelijke hartinfarcten (gemiddeld 429 per jaar) werden vermeden door de rookwetgeving. Uit een andere studie bleek dan weer dat het aantal vroeggeboorten daalde na de invoering van het rookverbod. Dat onderzoek maakte de weg vrij voor een internationaal onderzoeksproject met de universiteiten van Maastricht, Edinburgh en Harvard over de link tussen vroeggeboorten en antirookmaatregelen. De resultaten daarvan haalden onder meer het toonaangevende The Lancet.

“Op dit moment is slechts 16% van de wereldbevolking gedekt door rookvrije wetgeving”, zegt Bianca Cox. “Het aantonen van de gunstige effecten op de gezondheid van zowel volwassen als kinderen vormt een extra argument voor het behoud en de uitbreiding van rookwetgevingen wereldwijd.”

Volgens Tim Nawrot, promotor van het doctoraatsonderzoek, is het inschatten van de gezondheidswinst als gevolg van rookwetgevingen niet evident. “Bianca heeft daarvoor de best beschikbare methoden gebruikt, waarbij ze het belang van de rookwetgeving op de gezondheid – vroeg en laat in het leven – aantoont. Het verheugt mij dan ook dat de Koninklijke Academie voor Geneeskunde via deze prijs het belang van preventie mee onderstreept.”