Kris Peeters geeft openingscollege economiestudenten    21 sep 2015

Kris Peeters geeft openingscollege economiestudenten
21 sep 2015

Studenten van de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen hebben het academiejaar afgetrapt met een gastcollege van Kris Peeters. In zijn ‘Economic State of the Union’ gaf de vicepremier niet enkel een stand van zaken van de Belgische economie, maar raakte ook de situatie in het Midden-Oosten aan. De 400 studenten kregen ook uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen.

Het was prof. dr. Lode Vereeck die Kris Peeters (federaal minister van Economie, Werk en Consumenten) naar de UHasselt haalde voor het openingscollege van de studenten TEW, handelsingenieur en handelswetenschappen. “Elk academiejaar nodig ik politici uit in mijn lessen. Op die manier zien de studenten hoe de theorie van mijn vak Beleidseconomie wordt omgezet in de dagelijkse praktijk”, aldus professor Vereeck. Vorig academiejaar kwamen op campus Diepenbeek al o.m. ministers Annemie Turtelboom en Johan Van Overtveldt gastcolleges geven – rond het thema publieke financiën.

Kris Peeters begaf zich maandag op vertrouwd terrein: hij doceerde jarenlang de cursus KMO-beleid aan de toenmalige Economische Hogeschool Limburg, de voorloper van de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen.

In zijn college ging de vicepremier onder meer in op duurzame groei. “Een duurzame groei is arbeidsintensieve groei die jobs creëert zonder overmatig andere factoren zoals de overheidsfinanciën of het klimaat onderuit te halen.” Hij riep op om het ultraliberale ‘greed is good’ te vervangen door ‘sustainable growth is good’.

Vicepremier Peeters wees ook op de voordelen van de dual income tax, waarbij alle belastbare inkomsten in twee categorieën – arbeid en sociale overdrachten en kapitaal – worden onderverdeeld.  “Het eerste belast je progressief, het tweede proportioneel.”

Marshallplan voor Midden-Oosten
Ook de vluchtelingencrisis kwam in het openingscollege aan bod. “Op economisch vlak zal er nood zijn aan een Marshallplan voor Syrië en andere landen in het Midden-Oosten. Want de welvaart die wij vandaag in West-Europa kennen, is een rechtstreeks gevolg van het Marshallplan dat na WOII in Europa werd uitgevoerd.” Een gelijkaardig plan voor het Midden-Oosten zal wel “heel veel geld” kosten, realiseert de vicepremier zich. “Maar wat kost het meest? Nu ingrijpen op politiek én economisch vlak en zo stabiliteit in die regio creëren? Of dweilen met de kraan open, met alle discussies over veiligheid en kosten als gevolg?”