Mehmet Keskin (26) winnaar Diversiteitsprijs 2015    23 sep 2015

Mehmet Keskin (26) winnaar Diversiteitsprijs 2015
23 sep 2015

Geneeskundestudent Mehmet Keskin heeft de Diversiteitsprijs 2015 gewonnen. Met de prijs (1.500 euro) bekronen de Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg elk jaar een studerende nieuwe Belg die een voorbeeldfunctie vervult voor medestudenten. “Mehmet bewijst dat, zelfs als je op latere leeftijd in België aankomt, je je dromen tóch kan realiseren. Taal of achtergrond bleken voor hem geen drempels, integendeel. Op het pad van zijn ambitie om arts te worden, toont hij volharding”, aldus rector Luc De Schepper. De prijs werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt.

Nadat hij in zijn geboorteland Turkije een diploma verpleegkunde behaalde, trok Mehmet Keskin in 2012 naar België voor een opleiding tot arts. Om het Nederlands onder de knie te krijgen, volgde de 26-jarige student zijn laatste jaar van het middelbaar onderwijs opnieuw. In 2013 ging hij biomedische wetenschappen studeren aan de UHasselt, een jaar later nam hij – na een mislukte eerste poging – deel aan het toelatingsexamen arts. In september 2014 stroomde hij door naar de bacheloropleiding geneeskunde. Om zijn studies aan de UHasselt te betalen, werkte Mehmet als interim-arbeider bij o.m. een groentebedrijf en autobandenfabriek en als verpleger in het Jessa Ziekenhuis en Sint-Trudoziekenhuis.

“De werking van het menselijk lichaam heeft me altijd gefascineerd. Mensen op de been helpen, hen verlossen van hun pijn en weer beter zien worden… Het spreekt me enorm aan. Daarom ook mijn keuze om arts te worden”, zegt Mehmet.

Volharding
De winnaar van de Diversiteitsprijs 2015 werd voorgedragen door prof. dr. Marjan Vandersteen en prof. dr. Wim Pinxten, in naam van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen van de UHasselt. “Het toelatingsexamen arts is bijzonder moeilijk, het slaagpercentage voor deelnemers met een andere nationaliteit dan de Belgische of Nederlandse ligt slechts rond de 9 procent. Alleen al door zijn succesvolle deelname aan dat examen vervult Mehmet een voorbeeldfunctie. Het getuigt van volharding”, aldus professor Vandersteen en professor Pinxten.

De jury prees het doorzettingsvermogen dat Mehmet op het pad naar zijn droom om arts te worden, aan de dag gelegd heeft. De juryleden wijzen daarbij niet alleen op het feit dat de 26-jarige UHasselt-student in relatief korte tijd Nederlands leerde, maar ook op het feit dat hij zijn studies, met veel succes, combineert met een job. “Hij inspireert andere studenten voor wie de drempel naar de universiteit – om welke reden dan ook –  eveneens hoog is.”

Mehmet Keskin krijgt 1.500 euro. “Ik ben de jury en de hele universiteit dankbaar voor deze prijs. Het is een enorme eer. Ook mijn ouders zijn enorm blij met wat ik nu heb kunnen bereiken. Zij hebben mij steeds gesteund in mijn droom om arts te worden.” De laureaat van de Diversiteitsprijs geeft zijn medestudenten nog de tip mee om hun passie te zoeken. “Als je iets goed wil doen, dan moet je iets vinden wat je dolgraag doet. En laat je daarbij niet hinderen door moeilijkheden. Als je ergens de beste in wil worden, zal dat veel van je vergen. Geef nooit op, maar zoek naar nieuwe wegen om je doel te bereiken.”

Tiende editie
Met de Diversiteitsprijs bekronen de UHasselt en Het Belang van Limburg nu al tien jaar op rij een nieuwe Belg die een voorbeeldfunctie vervult voor medestudenten. In de afgelopen maanden werden studenten en personeelsleden van de UHasselt aangespoord om een kandidaat naar voren te schuiven.

Rector Luc De Schepper toonde zich tijdens de uitreiking in de ambtswoning van de gouverneur tevreden met de laureaat. “Mehmet bewijst dat je, zelfs als je op latere leeftijd in België aankomt, je dromen tóch kan realiseren. Zijn verhaal leert ons dat blijven geloven in jezelf en in je ambities tot mooie resultaten kan leiden. Zijn volharding verdient ons respect.”