Minister Jo Vandeurzen en gouverneur Herman Reynders lanceren LifeTechValley    7 dec 2015

Minister Jo Vandeurzen en gouverneur Herman Reynders lanceren LifeTechValley
7 dec 2015

Op maandag 7 december hebben gouverneur Herman Reynders en Vlaams minister Jo Vandeurzen (Welzijn, Volksgezondheid en Gezin) LifeTechValley gelanceerd. Het innovatieplatform moet de groei stimuleren van bedrijven actief in de healthcaresector. LifeTechValley focust vooral op initiatieven rond ‘healthy aging’: innovaties die een steeds verouderende bevolking langer gezond/actief houden.

We worden gemiddeld steeds ouder, maar die stijgende levensverwachting betekent nog niet dat we ook steeds langer gezond blijven. Healthy aging zet, onder meer via de ontwikkeling van kwalitatieve en geïntegreerde zorg (die medische zorg en welzijn samenbrengt), in op het langer actief en gezond houden van de ouder wordende bevolking.

LifeTechValley wil Limburgse bedrijven actief rond healthy aging – vooral in de domeinen van IT en communicatie, zorgtoerisme en medische innovatie – extra ondersteunen en begeleiden. Zo zal het innovatieplatform, in tandem met een waaier van regionale partners, initiatieven op touw zetten om bestaande bedrijven te helpen groeien én nieuwe startups te ondersteunen. Ondernemers krijgen ook toegang tot het internationale netwerk van LifeTechValley (dat zich uitstrekt van Noord-Amerika tot Scandinavië) en tot de ‘proeftuin’ CareVille – waar bedrijven hun innovaties, samen met de eindgebruiker, kunnen uittesten en optimaliseren. Die kruisbestuivingen moeten leiden tot een snellere en betere valorisatie (vermarkting) van zorgproducten en -diensten. LifeTechValley wil daarbij uitgroeien tot een ‘internationale hotspot’ voor healthy-agingbedrijven.

Duw in de rug
In onze regio zetten al meer dan 40 bedrijven in op healthy aging. “Wereldwijd zie je dat ondernemingen die inspelen op de vergrijzing een sterk groeipotentieel hebben”, zegt prof. dr. Piet Stinissen (voorzitter LifeTechValley en decaan UHasselt). Vandaag beschikt de regio over de nodige kennis, infrastructuur (BioVille), financiële hefbomen en valorisatieactoren om die sector een duw in de rug te geven – dankzij de investeringen in het afgelopen decennium door Provincie Limburg en LRM, en de goede samenwerking met de UHasselt, Limburgse hogescholen, ziekenhuizen en zorgsector. “Met LifeTechValley kunnen we, volledig in lijn met het SALK-plan, de lat nóg hoger leggen, onze economie meer slagkracht geven én de levenskwaliteit van een steeds verouderende bevolking verbeteren.”

De focus op healthy aging staat (bestaande of nieuwe) initiatieven in de life sciences en zorg overigens niet in de weg. Prof. dr. Stinissen: “Focussen betekent dat we projecten specifiek rond healthy aging extra zuurstof zullen geven. Die focus geeft ontwikkelingen in de Limburgse lifesciencessector een krachtiger, herkenbaarder gezicht in binnen- en buitenland. Maar onze ambitie blijft om onze expertise en ons netwerk rond life sciences te vertalen in méér bedrijvigheid en groei.” De werking van LifeTechLimburg vloeit nu (geleidelijk aan) over in LifeTechValley. Het team opereert vanuit BioVille, de life sciences incubator opgericht door LRM, POM Limburg en de UHasselt.

Economisch DNA versterken
“Met LifeTechValley sluit Limburg aan op een aantal Vlaamse ambities. Zoals meer inzetten op preventie, waarvan gezond ouder worden een belangrijk onderdeel is. Een ander voorbeeld is de clusterwerking waarbij organisaties elkaar samen versterken en met co-creatie en co-sourcing meer kunnen bereiken in Vlaanderen en daarbuiten. Het Limburgs initiatief past binnen het actieplan Flanders’ Care, waarbij door innovaties en ondernemerschap kwaliteit van zorg wordt gerealiseerd. Het doel is om in de zorgeconomie groei te realiseren, ook internationaal. Dit alles moet leiden tot meer ondernemerschap, tewerkstelling en welvaart in Limburg”, aldus Vlaams minister Jo Vandeurzen.

“Deze nieuwe ontwikkelingen bouwen verder op de fundamenten die onze provincie de afgelopen jaren heeft uitgebouwd voor de versterking van de life sciences en healthcare”, zegt Marc Vandeput, gedeputeerde voor Economie. “Deze sector, waarin bedrijven, de universiteit en hogescholen, de zorgsector en de overheid nauw samenwerken, kan veel toegevoegde waarde leveren voor onze regio. LifeTechValley past perfect in de doelstellingen van het SALK-programma om het economisch DNA van de provincie te versterken.”

“Limburg beschikt vandaag over heel wat jonge bedrijven met een sterk groeipotentieel. Een initiatief als LifeTechValley kan helpen om deze bedrijven te ondersteunen, bijvoorbeeld in het versterken van hun internationalisatie. Het biedt ook kansen om bedrijven uit andere sectoren de weg te tonen naar de healthcaresector. Wij zijn ervan overtuigd dat dit heel wat nieuwe jobs kan opleveren”, aldus Marc Decat, Managing Partner IndigoCare/Essec en voorzitter van de Koploperstafel Zorg van VKW Limburg.